Internationale student heeft moeite met het vinden van kamer

De buitenlandse student ondervindt grote moeilijkheden met het vinden van een kamer in Utrecht. Dit werd afgelopen week duidelijk tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in het Educatorium in De Uithof.

 Rather read English? Click here.

 

‘’Mijn ouders wilden niet dat ik in een hostel zou slapen. Daarom hebben ze nu een duur hotel voor me geregeld.’’ Eunyong Shin (20) is een economiestudente uit Zuid-Korea en blijft vijf maanden in Nederland. Sinds ze in Nederland is speurt ze constant Kamernet en Facebook af, zonder enig resultaat. Voorlopig zit ze goed in haar hotel, maar er moet snel een alternatief komen – een duurder onderkomen is er bijna niet.

Het is druk in het Educatorium, waar een zoetige walm hangt van de poffertjes- en stroopwafelkraampjes, speciaal geïnstalleerd om de internationale studenten in aanraking te brengen met de Nederlandse tradities. De ‘Information Market’ die georganiseerd wordt door de UU is bedoeld om de studenten wegwijs te maken in Utrecht. Uit de gesprekken met de studenten blijkt het vinden van een kamer het belangrijkste gespreksonderwerp. Bij Kamernet, waar je moet hospiteren om in aanmerking te komen, heb je als buitenlander vaak het nakijken. Bij aanbieders als Kamertje of Marktplaats zijn ze makkelijk doelwit van fraude. Uit eerder onderzoek van I-Graduate blijkt dat het thema huisvesting, en SSH Short Stay in bijzonder, tot ontevredenheid leidt bij de buitenlandse student.

Ook Sándor Göbölös (20) kampt met kamerproblemen. Hij studeerde twee jaar Nederlands in Hongarije en is voor zijn derde studiejaar naar Nederland afgereisd. In bijna accentloos Nederlands vertelt hij: ‘‘Ik heb van alles geprobeerd, Kamernet, Kamertje.nl en Facebook. Alle hospiteerafspraken werden op het laatste moment afgezegd.’’

Na een zoektocht van bijna twee maanden heeft hij nu iets gevonden: een zolderkamer via de dochter van de tante van zijn vriendin. Maar als in januari dit buitenkansje ten einde loopt, is Sándor bang dat hij weer terug is bij af.

Is de nood voor buitenlandse studenten hoger dan voor de Nederlandse student? Zij hebben vaak niet de mogelijkheid om nog even thuis te blijven wonen. Aan de andere kant zijn volgens Lenn Lamkin, adviseur Studentenzaken en International Office van de Universiteit, lang niet alle kamers voor buitenlandse studenten volgeboekt.

De SSH heeft voor buitenlandse student een speciale voorziening, de SSH Short Stay. Dit zijn gemeubileerde kamers die je voor rond de 450 euro per maand kunt huren. De universiteit reserveert deze kamers bij SSH, zodat ze exclusief beschikbaar worden gesteld voor buitenlandse studenten.

Jaarlijks zijn er ongeveer zeshonderd buitenlandse studenten die een kamer zoeken in Utrecht. Er worden minder kamers beschikbaar gesteld omdat veel studenten zelf woonruimte regelen. ‘’Op dit moment heb ik nog tien kamers beschikbaar via SSH Short Stay. Dat is bijna altijd zo in het begin van september.”

Blijkbaar wil niet elke buitenlandse student daar wonen. Lamkin: “We zijn ons bewust van het feit dat dit een hoge huurprijs is, maar de levensstandaard in Nederland is nou eenmaal hoog. “

Is er dan geen mogelijkheid om goedkopere locaties aan te bieden? Lamkin: ‘’We hebben in het verleden ook kamers aangeboden in sloopwoningen, maar dat straalt toch af op de universiteit. We vinden het prima als mensen ervoor kiezen om zo te wonen, maar vanuit de universiteit willen we ervoor zorgen dat het op een goede locatie is en niet te shabby aandoet.’’

De buitenlandse studenten die geen genoegen nemen met de accommodatie die SSH Short Stay aanbiedt en iets goedkopers willen, hebben de keuze zich te mengen in de kamerstrijd of genoegen te nemen met een couchsurfersbestaan. Als het aan Lamkin ligt is dit laatste niet nodig, zo lang de studenten zelf initiatief nemen. ‘’We bieden de studenten hulp, maar vragen ze ook om zelf verantwoordelijkheid te nemen om op tijd te beginnen met zoeken.We hebben ruim van tevoren contact opgezocht met de studenten, met de boodschap dat ze tijdig moeten beginnen met het zoeken van een kamer.”

Volgens Lamkin beginnen veel studenten pas met zoeken als ze in Nederland zijn. “Dan valt het ze vaak tegen dat het niet meteen lukt of dat ze niet voor tweehonderd euro aan een kamer kunnen komen. Ook merk ik dat studenten afhaken als we locaties buiten Utrecht aanbieden, zoals de Warande in Zeist.’’

International students face difficulties finding housing


It’s not easy for international students to find housing in Utrecht. That became clear at the International Student information meeting at the Uithof last week.
 
‘’My parents didn’t want me to sleep in a hostel, so they arranged an expensive hotel for me.’’ Eunyoung Shin (20), an economy student from South Korea, is studying in Holland for five months. Since her arrival in Holland she’s been searching for a room constantly – without success. For now she’s comfortable in her hotel, but it’s very expensive and therefore not a permanent solution.
 
In the busy Educatorium at the Uithof, the University is hosting an information gathering. Finding a place to live in Utrecht seems to be the talk of the day among students. When you’re a foreign student searching for a room, sites like Kamernet and Kamertje - the most common ways to find a room in Holland - aren’t the easiest options. The language barrier at the visitations that are required to get a room create a disadvantage for foreign students.
 
According to Lenn Lamkin, advisor Student Affairs and International Office of the University, there are still rooms available. Each year they reserve rooms at SSH Short Stay exclusively for foreign students, for approximately € 450,00 a month. ‘’I still have ten rooms available as we speak. That’s always the case in the beginning of September. We realize that 450 euros is a lot of money - but the standard of living in Holland is very high. Foreign students in general aren’t interested in the less popular – but cheaper – locations just outside of the city, like Warande in Zeist. They’re mostly interested in rooms in the city center.’’ 
 
Apparently not every foreign student is attracted to living outside of the city center. But the question remains: can’t the university offer cheaper housing to foreign students? Lammkin: ‘’We used to have accommodations in anti-squat buildings, but we decided that this type of housing does not reflect the image of the university positively.’’
 
The foreign students that don’t want the SSH Short Stay housing and want something cheaper and better located, have the choice to get involved in the room hunt or are destined to a couch surfer’s existence. If it’s up to Lammkin this isn’t necessary, as long as the students take matters into their own hands. ‘’We offer help to the students, but we do ask them to start searching in time. We often notice that students wait with searching for a room until they arrive in Holland. We contacted the students a while ago with the message to start early and not postpone their search for housing until they arrive in Holland.’

 

Advertentie