Internationals willen nog steeds naar Nederland komen (maar niet voor online les)

Foto: DUB

Het was afgelopen zomer een prangende vraag in hogeronderwijsland: hoeveel internationale studenten zouden er in september daadwerkelijk naar Nederland komen? Zou de stroom abrupt droogvallen? Uiteindelijk nam het aantal internationals aan de universiteiten flink toe (+13 procent) en was er een beperkte afname bij de hogescholen (-2,7 procent).

Inmiddels is het aanmeldseizoen voor studiejaar 2021-2022 in volle gang en stijgt de spanning opnieuw. Internationaliseringsorganisatie Nuffic peilde daarom afgelopen maand alvast de meningen van 526 aspirant-studenten die al enige belangstelling voor Nederland hadden.

Ranking
Wat blijkt? Ondanks alle onzekerheden die de voortslepende crisis met zich meebrengt, blijft de belangstelling voor een studie in Nederland groot. Bijna tweederde van de respondenten verwacht hier in september te studeren aan een universiteit of hogeschool.

De aspirant-studenten zijn vooral enthousiast over de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs. Ruim 87 procent ziet dit als een belangrijke reden om hierheen te komen. Bijna evenveel van hen zijn te spreken over de waarde van een Nederlands diploma op de internationale arbeidsmarkt. Ook speelt de reputatie en wereldwijde ‘ranking’ van Nederlandse instellingen een rol.

Prijzig
Maar het is niet één grote lofzang: zo zijn de respondenten weinig positief over de ontwikkeling van het coronavirus in ons land. Andere minpunten raken vooral aan de portemonnee. Zowel wonen, leven als studeren in Nederland vinden ze (te) prijzig.

En een niet geheel onbelangrijke vraag is: vinden de lessen straks als vanouds op de campus plaats, of worden het weer hele dagen thuis achter de laptop? Zeven op de tien respondenten maakt zich daar zorgen over, en voor 46 procent zou online onderwijs zelfs een reden zijn om af te zien van een studie in Nederland.

Reputatie
Nuffic-woordvoerder Jeroen Wienen is tevreden met de uitkomsten. “Dit laat zien dat de reputatie van Nederlandse opleidingen in de ogen van buitenlandse studenten niet is aangetast. Dat is mooi, vooral als je bedenkt wat een moeilijk jaar het voor de instellingen is geweest.”

Dat veel studenten geen online onderwijs willen, vindt hij niet negatief. “Het laat zien dat studenten hier goed over nadenken. Velen van hen willen hier blijkbaar niet enkel studeren vanwege de naam van de instelling, maar ook vanwege de omgeving. Anders zouden ze het wel prima vinden om een papiertje te behalen vanuit huis, met de laptop in bed.” 

En de hogescholen en universiteiten geven zelf ook niet de voorkeur aan online onderwijs, vervolgt Wienen. “Een international classroom heeft veel meerwaarde, maar de beste manier om die te bereiken is toch offline, met elkaar in de collegezaal.”

Neso-kantoren
En daar mogen de internationale aanmelders best op hopen, als het aan demissionair minister Van Engelshoven ligt. Ze verwacht in september weinig beperkingen meer, al moeten de instellingen ook rekening houden met een tegenvallend scenario.

De Nuffic-enquête werd uitgezet via de zogeheten Netherlands education support offices (Neso-kantoren) en de Study in Holland-kanalen. De meeste respondenten kwamen uit Indonesië, Duitsland, China en Vietnam.

Advertentie