Invasie van vrouwelijke hoogleraren bij Geo

Van links naar rechts: Nora de Leeuw, Ellen Moors, Mei-Po Kwan en Friederike Wagner-Cremer.

De faculteit Geowetenschappen, die nogal krap in de vrouwelijke hoogleraren zat, heeft in het afgelopen half jaar vier vrouwelijke profs aangesteld.

De faculteit benoemde de afgelopen week twee nieuwe hoogleraren: palaeofysiologe Friederike Wagner-Cremer en geochemicus Nora de Leeuw van University College London, die één dag per week in Utrecht komt werken.

In 2012 trok de faculteit ook al twee vrouwelijke profs aan. Sinds 1 juni vorig jaar bekleedt Ellen Moors de leerstoel Innovatie en Duurzaamheid. En in september haalde de faculteit geografe Mei-Po Kwan binnen. Kwan zal de helft van haar tijd in Utrecht werken, de andere helft aan een universiteit in Hongkong. 

Met de vier benoemingen komt de faculteit op een totaal van acht vrouwelijke hoogleraren. De mannen zijn nog steeds ruim in de meerderheid, maar het aantal vrouwen is wel verdubbeld vergeleken met een aantal jaren geleden. 

Drie van de vier leerstoelen zijn specifiek gecreëerd om talentvolle vrouwen binnen te halen, vertelt decaan Ronald van Kempen. "We hebben de volgorde omgedraaid. Eerst zijn geschikte kandidaten geïdentificeerd, vervolgens is de leerstoelomschrijving gemaakt."

Eind 2011 kwam het vrouwentekort nog uitgebreid ter sprake in een faculteitsraadsvergadering. Toen zei decaan Van Kempen: "Ik schaam mij ervoor hoe weinig vrouwen wij in hoge rangen hebben”. Ook zijn voorganger Bert van der Zwaan, nu rector, maakte van het werven van vrouwelijke profs een hoge prioriteit

Advertentie