Jan Wester van de UvA wint literaire wedstrijd beste studentenauteur

Jan Wester is de winnaar van de literaire wedstrijd van universiteits- en hogeschoolbladen foto Jan Wester)

In september 2019 startten de universiteits- en hogeschoolbladen, verenigd in de Kring van Hoofdredacteuren, met een landelijke wedstrijd om de nieuwe studentenauteur van Nederland te vinden. De wedstrijd was opgezet in samenwerking met het literair agentschap Sebes & Bisseling. De winnaar krijgt ondersteuning van het agentschap bij het afmaken van de roman en het vinden van een geschikte uitgever.

De wedstrijd was zo opgezet dat de zestien deelnemende bladen eerst een lokale winnaar aanwezen. Deze streden daarna voor de landelijke prijs. Vanuit twaalf bladen kwam er daadwerkelijk een winnaar uit de bus. Deze winnaars zouden een masterclass krijgen. Maar door de coronatijd is dit niet doorgegaan. De lokale winnaars kregen wel redactionele ondersteuning zodat ze begin juni een tweede versie van hun werk konden inleveren.

Een jury, bestaande uit de schrijver Wytske Versteeg en de literaire agenten Paul Sebes en Willem Bisseling, heeft nu Jan Wester als winnaar aangewezen. Westers inzending Nachtdieren is een verhaal over een voyeuristisch figuur die tijdens een nachtelijke wandeling heden en verleden aan zich voorbij ziet trekken. Het verhaal springt er volgens de jury uit door de zintuigelijke schrijfstijl, intrigerende observaties en originele beschrijvingen. Door de sinistere sfeer weet hij de spanning vast te houden.

Folia, het universiteitsblad van de Universiteit van Amsterdam,  had in april al een interview met Jan Wester. “Naast de studie Filosofie volg ik ook een kunstopleiding aan de Rietveld Academie en ik beschouw mezelf als een beeldhouwer, maar in mijn hoofd zat ik met beelden die ik beter op papier kwijt kon. Ik was al bezig met dit verhaal toen ik op de schrijfwedstrijd stuitte en meedoen leek me een goede manier om een deadline voor mezelf te stellen.”

Wester zegt geen academische ambities te koesteren. “Wanneer ik beide bachelors heb afgerond, zie ik mezelf eerder een kunstzinnige master doen aan de Rietveld Academie, schrijven en hopelijk gepubliceerd worden.” Dat laatste is met het winnen van deze prijs een stap dichterbij gekomen.

Utrechtse winnaar
Voor de Universiteit Utrecht deed geschiedenisstudent Marian van der Pluijm (22) mee. Haar verhaal Een verwaarloosbare geschiedenis van een station in het zuidoosten van het land werd gekozen door de Utrechtse jury bestaande uit schrijfster Manon Uphoff, creatief schrijven docent Annet Bremen en DUB-hoofdredacteur Ries Agterberg.

Marian vond het jammer dat de masterclass door corona niet is doorgegaan. “Ik denk dat we allemaal veel meer aan een middag hadden gehad waarin je in gesprek kon gaan met een redacteur, en vragen kon stellen over hoe je het best met het gegeven commentaar aan de slag kon gaan.” Ze vond het wel fijn om professionele feedback te krijgen. “Ik had een "strenge doch rechtvaardige" buitenstaander nodig om ook kritisch naar mijn eigen stijl, woordgebruik en plotopbouw te kijken. Sindsdien ben ik heel erg bezig met wat voor "stem" ik een verhaal zou kunnen vertellen. Ik ben er nog lang niet uit, maar ik oefen vrolijk door.”

Advertentie