Jehova’s willen met kort geding publicatie Utrechts onderzoek voorkomen

Deelnemers van Het congres ‘Liefde faalt nooit! van Jehovah’s Getuigen in Utrecht in augustus 2019. Foto: Wikimedia Commons

De aanleiding voor het rapport was een motie van de Tweede Kamer in maart 2018 waarin de minister werd opgeroepen een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar seksueel misbruik binnen de gemeenschap van de Jehova’s Getuigen. Een team van zes Utrechtse bestuurskundigen ging hiermee aan de slag onder leiding van Kees van den Bos die zowel hoogleraar sociale psychologie is als hoogleraar empirische rechtswetenschappen is. Het onderzoek richtte zich op de vraag in hoeverre de beslotenheid van deze gemeenschap bijdraagt aan het wel of niet melden van misbruik.

Rapport uitgelekt
In het onderzoek is gebruik gemaakt van een vragenformulier dat door honderden mensen is ingevuld. In het Algemeen Dagblad zei Van den Bos eerder al:  “We hebben een flink aantal heel serieuze meldingen binnengekregen.”

Nog tijdens het kort geding lekte het rapport uit. RTL nieuws meldt dat uit conclusies zou blijken dat veel van de mensen die het vragenformulier hebben ingevuld ontevreden zijn over de manier waarop de Jehova’s met hun melding van seksueel misbruik zijn omgegaan.

Het onderzoek werd zes weken geleden al aangeboden aan het WODC. De regel is dat zo’n rapport na zes weken openbaar wordt gemaakt.

De Jehova’s getuigen willen publicatie voorkomen omdat ze de uitkomst betwisten. Ze noemen de resultaten van het onderzoek feitelijk onjuist en spreken van wetenschappelijk broddelwerk. Volgens hen zal publicatie zorgen voor ‘onherstelbare schade voor alle jehova’s’. Bovendien spreken ze over discriminatie op grond van godsdienst.

Het kort geding vond op verzoek van de Jehova's plaats achter gesloten deuren omdat anders al veel van het rapport openbaar zou worden. De rechter doet donderdag om 16.00 uur uitspraak.

Lees hier het verhaal over de uitspraak.

 

Advertentie