Foto Pixabay

Jessica Zweers van Hanzehogeschool Groningen is docent van het jaar

Body: 

Jessica Zweers, docent Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van de Hanzehogeschool Groningen, is uitgeroepen tot docent van het jaar 2021. Ze wint een onderwijsbeurs van 25.000 euro.

De jury vindt dat Zweers uitblinkt in onderwijsvernieuwing en bewondert de manier waarop ze anderen weet te inspireren. En hoewel lessen biologie en laboratoriumonderzoek niet gemakkelijk online te geven zijn, is Zweers daar het afgelopen coronajaar toch uitstekend in geslaagd.

De uitreiking vond plaats in de Utrechtse Jaarbeurs en kon digitaal worden gevolgd. De vier genomineerden gaven elk een minicollege van 10 minuten om de jury te overtuigen. Iedereen hield gepaste afstand en de microfoon werd steeds weer schoongemaakt. Daarna ging de jury in beraad. Het was dus tot op het laatste moment spannend.

Zweers hield een college over testen en begon met een vraag die momenteel voor veel mensen herkenbaar is: “Stel, je wordt wakker, en je voelt je een beetje verkouden… Wat doe je dan?” Vervolgens legde ze uit wat het betekent als een test (zoals een coronazelftest) “effectief” is. Ze had een coronateststaafje meegenomen. Het grote testapparaat uit het lab op de hogeschool was wat moeilijk meenemen in de trein, grapte ze.

Levend voorbeeld
De andere genomineerde docenten dit jaar waren Arianna Pranger (Universiteit Leiden/LUMC), Machiel Blok (Hogeschool Rotterdam) en Karen Kotten-Lips (HAN University of Applied Sciences). Zweers wordt samen met hen lid van het ComeniusNetwerk van erkende onderwijsvernieuwers. Zelf krijgt ze een jaar lang een ‘erezetel’ in het bestuur.

De verkiezing is voor de zevende keer georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat aandacht vraagt voor goed docentschap en onderwijs. “Een goede docent inspireert en scherpt het leerproces van studenten aan”, aldus voorzitter Dahran Çoban. Van dit vakmanschap is Jessica Zweers volgens haar “een levend voorbeeld”.

Moeilijk vak
Demissionair minister Van Engelshoven was aanwezig om de prijs uit te reiken. Op een kijkersvraag of zij zelf ooit docent zou willen worden, riep zij meteen uit: nee! “Het is wel eens geprobeerd, mij voor een klas zetten”, lachte ze. “Maar dat was geen succes. Daarom heb ik zo veel bewondering voor de vier genomineerden. Ik vind het een ontzettend mooi maar ook heel moeilijk vak. En een docent is continue onderhevig aan heel veel kritische blikken.”

Is een minister dat dan niet? “Jawel, maar dat is toch anders”, vond Van Engelshoven. “Je hebt als docent een ongelooflijke verantwoordelijkheid naar jongeren toe. Ik vind het echt een gave als je goed kunt lesgeven. Daarom moeten we dat ook meer waarderen.”

 

Facebook Twitter Whatsapp Mail