Jonge vrouwen schuiven graag aan bij talkshows

Susanne Schilderman is bijna afgestudeerd en het jongste gemeenteraadslid in Utrecht, zij schuift graag aan bij Jinek. Foto: Ivar Pel

Volgens tv-presentatrice Eva Jinek laten vrouwen zich nog te vaak afschrikken uit zorg voor negatieve reacties, waardoor ze ondervertegenwoordigd blijven in talkshows. Vorige week riep ze vrouwen op om zich over die angst heen te zetten, en ervoor te zorgen dat “de opinies van vrouwen en vrouwelijk leiderschap net zo prominent aanwezig zijn in onze samenleving als die van mannen”.

De NJR, waarin 38 jongerenorganisaties vertegenwoordigd zijn, had daar wel oren naar en begon direct met een belronde. Al gauw waren 21 jonge vrouwen opgetrommeld die ‘staan te springen’ om hun expertise te delen. Zo kunnen redacties in ieder geval niet zeggen dat ze zich verstoppen, is de gedachte.

“Overal om mij heen zie ik dat expertise en deskundigheid leidend zijn, en zaken als gender een bijrol spelen. Ik ken meer dan genoeg jonge vrouwen die maar al te graag zouden aanschuiven, vrouwen met een goed verhaal, een berg aan deskundigheid maar vooral met heel veel energie en enthousiasme”, zegt NJR-voorzitter Luce van Kempen, student Bestuurs- & Organisatiewetenschap in Utrecht. Ze biedt een zogenoemd bidbook aan als open sollicitatie voor redacties van talkshows, journalisten en opiniemakers.

In de lijst zijn veel (ex-)studenten vertegenwoordigd. Zo staan ISO-voorzitter Rhea van der Dong en D66-gemeenteraadslid Susanne Schilderman erin. Beiden staan ook in de Veelbelovende Vijftien, het overzicht van talentvolle UU'ers dat DUB eind vorig maand publiceerde. Maar ook Lisa Hinderks, de Utrechtse voorzitter van de Nederlandse Dove Jongeren is in het bidbook terug te vinden.

Van iedereen zijn in de lijst met jonge vrouwen specialisaties uitgelicht: zo weten redacties meteen wie ze moeten bellen bij een bepaald onderwerp.

 

Advertentie