Geld komt uit Nationaal Groeifonds

Kabinet investeert 450 miljoen in onderwijs voor techsector

Virtual Reality. Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Eerder deze week lekte al uit dat het kabinet er veel voor over heeft om techbedrijven als ASML en NXP in Nederland te houden. De chipmachinefabrikant uit de regio Eindhoven klaagt al een tijdje over het Nederlandse vestigingsklimaat, omdat een belastingvoordeel voor expats dreigt te verdwijnen en de formerende partijen de instroom van buitenlandse studenten willen beperken. ASML suggereerde dat het ook in een ander land zou kunnen uitbreiden.

Onderwijs en snelwegen
Om dat te voorkomen trekt het demissionaire kabinet vandaag de portemonnee. Het investeert in totaal 2,5 miljard euro in de regio Eindhoven en in technisch onderwijs elders in het land. In Eindhoven moeten extra huizen komen, de snelwegen moeten er breder, het station vergroot en de verbinding met Veldhoven (waar ASML zit) moet beter.

Van die 2,5 miljard euro gaat tot en met 2030 jaarlijks 450 miljoen naar het opleiden van meer technisch personeel. Omdat dit “een nationale opgave” is, vraagt het kabinet ook aan mbo, hbo en wo-instellingen elders in het land om hun steentje bij te dragen. 

Ook andere regio’s
Het kabinet noemt behalve Eindhoven ook Enschede, Delft en Groningen, waar ook veel werknemers uit de techsector vandaan komen. Onderwijsinstellingen moeten op korte termijn duidelijk maken hoe ze meer technici gaan opleiden. 

Een groot deel van het geld komt uit het Nationaal Groeifonds, schrijft het kabinet in een persbericht. In dat fonds zat 20 miljard euro voor lange termijninvesteringen, maar het werd inmiddels ook voor allerlei andere politieke wensen ingezet. Vorige zette het kabinet de aanvragen voor het fonds plots op pauze

Advertentie