Kabinet stelt burgerschap verplicht in hoger onderwijs

Discriminerende uitspraken van onderwijsbestuurders kunnen er straks toe leiden dat hun hogeschool of universiteit niet langer wordt erkend. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van die strekking.

Aanleiding voor het wetsvoorstel zijn de uitspraken van de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR), onder andere over homo’s. “De minister kon daartegen geen stappen ondernemen omdat de IUR geen bekostigde instelling is”, aldus het ministerie van Onderwijs.

Straks kan de minister dus wel optreden. Als de wet wordt aangenomen, moeten alle hogescholen en universiteiten “maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef” bevorderen. Als ze dat niet doen, mogen ze geen erkende diploma’s meer uitreiken.

In hetzelfde wetsvoorstel worden de namen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ beschermd, evenals de titels ‘bachelor’ en ‘master’. Minister Bussemaker had al eerder aangekondigd dat ze dit wilde doen. Als onderwijsinstellingen zich ten onrechte hogeschool of universiteit noemen, riskeren ze een boete van maximaal 810 duizend euro of tien procent van hun omzet.

Het wordt ook strafbaar om zonder diploma de titel bachelor of master te voeren, zoals dat nu al geldt voor oude titels als doctorandus. Hierop staat een boete van ruim vierduizend euro.

Het wetsvoorstel gaat eerst naar de Raad van State voordat de Tweede Kamer zich erover buigt.

Advertentie