Keltisch in Utrecht de meest gewaardeerde opleiding van Nederland

Universitaire studenten zijn iets beter te spreken over hun opleiding dan vorig jaar. Op bijna alle punten geven ze hogere cijfers, al moet je daarvoor wel ver achter de komma kijken.

Alle beetjes helpen. Op een schaal van 1 (zeer ontevreden) tot 5 (zeer tevreden) gaven universitaire studenten vorig jaar een 3,95 voor hun studie in het algemeen. Dit jaar is dat een 3,98 geworden. Dat schrijft de VSNU op basis van de vandaag gepubliceerde uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête.

Afgerond krijgen de universiteiten dus nog steeds een vier, zou je kunnen zeggen. Maar universiteitenvereniging VSNU is blij met de vooruitgang van drie honderdsten. Meer dan 73.000 studenten hebben de ingevuld, dus het zegt toch wel iets, vindt de woordvoerder.

Ook de sfeer aan de opleiding ging er twee honderdsten op vooruit: 4,13 is de score nu. Sowieso blijken universitaire studenten nog altijd beter te spreken over hun studie dan hbo’ers.

De meest gewaardeerde bacheloropleiding in het hele hoger onderwijs is Keltische talen van de Universiteit Utrecht. Daar geven de studenten een 4,9 voor hun tevredenheid: hoger kan eigenlijk niet. Ook de docenten krijgen er het hoogste rapportcijfer: een 4,7. Vlak daaronder staan twee varianten van klassieke talen aan de Universiteit van Amsterdam. De Rotterdamse opleiding wijsbegeerte doet het ook goed, net als biologie in Wageningen. 

De minste algemene waardering (3,4 punten voor algemene tevredenheid) krijgen de opleiding media, kunst, design & architectuur aan de Vrije Universiteit, de opleiding communicatie & informatiewetenschappen, eveneens aan de VU, en de opleiding Duitse taal & cultuur van de Radboud Universiteit.

Advertentie