KNAW steekt stokje voor optreden Diederik Stapel

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft bezwaar gemaakt tegen een optreden van Diederik Stapel op een Amsterdams festival. Het optreden is niet doorgegaan, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

De KNAW, die het Amsterdamse Discovery Festival sponsort, wil op geen enkele wijze geassocieerd worden met Stapel, zegt een woordvoerder tegen NRC. “Wij noemen ons als KNAW het geweten van de wetenschap. Wij willen niet dat een festival waaraan wij verbonden zijn hem een podium biedt.”

Stapel ontwikkelde samen met schrijver Anton Dautzenberg een Fictiefabriek-peepshow voor het festival. De organisatoren vonden dat prima passen bij het thema ‘waarheid en werkelijkheid’, maar zegden het optreden toch af omdat ze bang waren dat de KNAW de subsidie zou intrekken.

Stapel was hoogleraar sociale psychologie aan Tilburg University toen hij in 2011 tegen de lamp liep. Hij bleek op grote schaal onderzoeksdata te hebben verzonnen. Een commissie concludeerde dat hij fraudeerde in zeker 55 van de 130 artikelen die hij schreef, en bij tien proefschriften die hij begeleidde.

Samen met Dautzenberg maakte hij het boek en de theatervoorstelling De fictiefabriek.

Advertentie