Koenders wil opheldering over Hongaarse universiteit

Volgens Koenders lijkt het erop dat de dinsdag aangenomen wet, waarin staat dat buitenlandse universiteiten ook een campus in het ‘thuisland’ moeten hebben, specifiek is gericht tegen de door George Soros opgerichte universiteit. “Als dit het geval zou zijn, dan is dat een kwalijke zaak.”

Om daar meer duidelijkheid over te krijgen, roept hij de Nederlandse ambassadeur in Hongarije op om de Hongaarse autoriteiten het hemd van het lijf te vragen. De minister beschouwt de universiteit als “een van de pilaren van een vrije maatschappij.”

Ook de European University Association (EUA) springt in de bres voor de ‘Soros-universiteit’ en roept de Hongaarse president János Áder op het wetsvoorstel in te trekken.

Leden van de universiteitenvereniging laten weten “diep verontrust en geschokt” te zijn over de nieuwe wetgeving. Het aangenomen wetsvoorstel illustreert volgens hen een totaal gebrek aan respect voor autonomie en academische vrijheid.

Vandaag en morgen houdt de EUA in de Noorse stad Bergen de jaarlijkse conferentie, die ditmaal gaat over academische vrijheid. Achthonderd universiteiten uit 47 Europese landen zijn lid van de vereniging. Daartoe behoren ook veertien Nederlandse universiteiten.

Advertentie