Kopieerden Maan en Kraantje Pappie een nummer van Veritas?

Lustrum C.S. Veritas Extationair - $keremenere - Creatief
Lustrum C.S. Veritas Extationair - $keremenere - Creatief

Wie de eerste paar seconden van het nummer Rode Wijn beluistert, moet toegeven dat het lijkt op het intro van het nummer Creatief dat door $keremenere werd gemaakt voor het lustrum van Veritas vorig jaar. Maar dat de nummers heel erg op elkaar lijken, hoeft nog niet te betekenen dat er sprake is van plagiaat.

 “Ik kan me wel voorstellen dat ze het liedje van een paar skere studenten als inspiratiebron hebben gebruikt”, vertelt Jorn Homan, een van de rappers van het lied. “Want laten we eerlijk zijn, ‘Creatief’ is natuurlijk ook gewoon een steengoed nummer.”

 

Plagiaat of niet?
Het lied werd gemaakt door leden van Veritas met de bandnaam $keremenere. In de band zitten rappers Jorn Homan en Itai Siegel. Daan Bennema zorgt voor de beat onder de liedjes.

“Bewijzen of Kraantje Pappie en Maan inderdaad de melodie van anderen hebben gebruikt, kan lastig zijn”, zegt advocaat Christien Waldeman, gespecialiseerd in Intellectueel Eigendom. Ze is werkzaam bij het Amsterdamse kantoor Kennedy Van der Laan. “Het gaat erom of een deel van de melodie gekopieerd is, dat de sound lijkt is vaak niet voldoende om van plagiaat te spreken.”

“Mocht het zo zijn dat ze onze tune gebruikt hebben, dan gaan we daar ook zeker geen rechtszaak van maken”, zegt Jorn lachend. “Ik voel me juist wel vereerd dat ze mogelijk ons liedje hebben gebruikt ter inspiratie.” Daan is het daarmee eens: “Het is eigenlijk heel hard, als ze ons nummer gebruikt zouden hebben. Daarnaast vind ik Rode Wijn ook gewoon een keiharde plaat”, vult Daan aan. “Ik wou dat ik hem zelf had gemaakt.”

Het is als grap ontstaan
“De melodie bestaat uit samples die ik eigenlijk overal en nergens vandaan heb gehaald”, vertelt Daan Bennema. Hij componeerde de melodie voor $keremenere. “Dit hele nummer is eigenlijk een beetje als een grap ontstaan. Het past niet helemaal in het rijtje van standaard studentennummertjes. Dit nummer is iets meer urban, maar dat maakt het juist wel een lachen nummertje.”

“Ik kende Itai, de gozer waarmee ik rap van Veritas. Toen kwamen we op het idee om een nummer te schrijven voor het lustrum”, zegt Jorn. “Veritas betaalde de productiekosten, dus het was ook echt een kans voor ons om een keer een mooi nummertje te maken. Later hebben we nog het nummer Fake News gemaakt en zo rommelen we eigenlijk een beetje voort.”

“De naam $keremenere komt van het eerste nummer. Dat gaat erover hoe je als skere student moet zien rond te komen en toch probeert lol  te hebben”, legt Jorn uit. Jorn heeft nog wel een leuk idee: “Als het klopt dat ze onze tune gebruikt hebben, dan vind ik een biertje met Maan en Kraantje Pappie wel op z’n plek. Dus, Maan en Kraantje Pappie, als jullie dit lezen. Ik nodig jullie bij deze uit voor een biertje.”

Advertentie