Beste producties media hogeronderwijs

Kringawards naar Mare en HanzeMag

kringawards
Mare viel bij twee categorieën in de prijzen. Foto Erik Brinkhorst

De bijeenkomst, georganiseerd door U-Today onder auspiciën van de Kring van hoofdredacteuren van hoger onderwijs media, vond plaats op de campus van de Universiteit Twente. Naast een inhoudelijke lezing en paneldiscussie over ‘inclusieve journalistiek’, werden de jaarlijkse Kringawards uitgereikt. Categorieën waren dit jaar ‘onderzoeksjournalistiek’, ‘video/podcast’ en ‘columns’. Per categorie kreeg elke eersteprijswinnaar 250 euro.

Onderzoeksjournalistiek
Het Leidse Mare ging er in de categorie onderzoeksjournalistiek met de eerste prijs vandoor, voor een artikel over ‘slimme camera’s’ bij ingangen van gebouwen en collegezalen. De tweede plaats was voor Folia (Universiteit van Amsterdam), voor een productie over Zuidas-kantoren die invloed uitoefenen op publicaties van hoogleraren belastingrecht. Erasmus Magazine (Erasmus Universiteit Rotterdam) eindigde op de derde plaats, met een special over seksueel grensoverschrijdend gedrag onder studenten.

De jury voor deze categorie bestond uit wetenschapsjournalist Enith Vlooswijk, New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen en Lucien Baard, onderzoeksjournalist bij De Twentsche Courant Tubantia.

Video/podcast
Het Groningse HanzeMag eindigde op de eerste plek bij de categorie video/podcast, voor hun documentaire over drie internationale studenten en hun wanhopige zoektocht naar woonruimte. De tweede plaats was voor SAM (HAN University of Applied Sciences), voor hun podcast ‘Van Hier tot Gender’. SaxNow (Saxion Hogescholen) completeerde het podium, met een podcast over complottheorieën.

De jury bestond uit ‘Smartphone Video Expert’ Geertje Algera, PowNed-presentator Bram Douwes en media-adviseur en podcastproducent Elger van der Wel.

Column
Het Leidse Mare won ook de hoofdprijs in de categorie ‘columns’, met een bijdrage van hoofdredacteur Frank Provoost, die zijn kritiek uitte op hoe de Universiteit Leiden fraude toedekt en klokkenluiders in de kou laat staan. Erasmus Magazine veroverde in deze categorie een tweede plaats, met een column over de ervaringen van een geneeskundestudent die coschappen loopt. Derde werd HvanA, het nieuwsmedium van de Hogeschool van Amsterdam, met een column getiteld ‘Ik ben blijkbaar heel beroemd’.

De jury voor deze categorie bestond uit schrijver en columnist Peter Buwalda, Volkskrant- en Opzij-columnist Asha ten Broeke en Volkskrant-journalist Toine Heijmans.

Advertentie