Kroes zet kaarten op open access
Hoe krijgen wetenschappers eenvoudig toegang tot de data van hun collega’s uit andere disciplines en andere werelddelen? Daarover praten ze deze week in Zweden op een grote bijeenkomst van onderzoekers uit de hele wereld.
Wetenschappers hebben altijd naar nieuwe manieren van kennis delen gestreefd, zei eurocommissaris Neelie Kroes gisteren bij de aftrap van de Research Data Alliance. Ze is ervan overtuigd dat de wetenschappelijke wereld op de drempel van een nieuwe tijd staat, waarin het delen van data en publicaties steeds gewoner wordt.
Alle wetenschapsgebieden, van astronomie tot zoölogie, zullen volgens haar veranderen door open access in de wetenschap. “We weten nog niet waar het toe zal leiden”, zei Kroes. “Maar ik vertrouw erop dat de uitkomsten verbluffend zullen zijn, want het principe van openheid heeft ons nog nooit teleurgesteld.”
De ambitie van de alliantie is om wetenschappelijke data uit alle vakgebieden voor iedereen eenvoudig toegankelijk te maken. Zoals het stroomnetwerk ook is gestandaardiseerd, zo zouden er ook standaarden voor dataopslag moeten komen.
Het valt te vergelijken met de begindagen van het internet, toen het mogelijk werd om computers met elkaar te verbinden. Er moest een standaard komen om dat eenvoudiger te maken, anders ‘praten’ de computers langs elkaar heen.
Zo’n standaard moet er nu ook voor wetenschappelijke data komen, vinden de initiatiefnemers uit de Verenigde Staten, Europa en Australië. De Europese Unie, de Amerikaanse wetenschapsfinancier NSF en een Australische wetenschapsfinancier geven steun.
Ook het Nederlandse KNAW-instituut DANS is erbij betrokken, dat speciaal is opgericht voor data-archivering en netwerken in de wetenschap. De conferentie duurt nog tot en met woensdag.