UU heeft al een jaar een meldpunt

Landelijke hotline voor bedreigde wetenschappers gelanceerd

Rode telefoon

De universiteiten, onderzoeksfinancier NWO en wetenschapsgenootschap KNAW lanceren vandaag het platform WetenschapVeilig. Dat doen ze in het bijzijn van minister Dijkgraaf en betrokken wetenschappers.

Het platform werd een jaar geleden aangekondigd vanwege de toenemende bedreigingen tegen wetenschappers door complotdenkers, radicale groeperingen en trollen op sociale media. Het is gemodelleerd aan PersVeilig, dat bedreigde journalisten bijstaat.

Impact
“Het is ontoelaatbaar dat wetenschappers in hun werk te maken krijgen met bedreiging, intimidatie en haatreacties”, zegt voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging UNL. “De impact hiervan op onze mensen is heel erg groot en we zien de bedreigingen als een aanval op de academische vrijheid.”

Het doel is wetenschappers snel de juiste hulp te bieden. Ze kunnen 24 uur per dag telefonisch terecht bij een meldkamer. Ook kunnen ze via de website een melding doen, die wordt doorgestuurd aan hun werkgever. “De werkgever neemt binnen één werkdag contact op met de melders”, staat in de aankondiging.

De bedreigde wetenschappers worden dan in contact gebracht met veiligheidsspecialisten, HR-medewerkers, juristen, communicatiemedewerkers of anderen die hen kunnen helpen.

Aangifte
Het nieuwe meldpunt zal bij vragen van UU’ers doorverwijzen naar het Utrechtse Meldpunt intimidatie (sociale) media (alleen met Solis-id, red). Dat bestaat sinds oktober vorig jaar. In de afgelopen periode kwamen daar twaalf meldingen binnen.

De UU heeft één keer aangifte gedaan bij de politie en één keer melding gemaakt bij de politie van een bedreigende situatie, zo laat een woordvoerder weten. De meldingen lopen uiteen van vervelende berichten via sociale media tot stalking tot brieven die wetenschappers na media-optredens in hun postvak vonden.

In een bijdrage aan the Chronicle of Higher Education liet de UU deze zomer mediawetenschapper Dan Hassler-Forest aan het woord. Hij werd op sociale media onder vuur genomen nadat hij in een opiniestuk in The Washington Post had geschreven dat de Lion King een fascistisch verhaal is. “Ik begreep opeens beter waarom collega-wetenschappers, bijvoorbeeld van gender studies, voorzichtiger zijn en aarzelend als ze publieke uitspraken over hun werk moeten doen.”

Rector Kummeling noemt het in het hetzelfde artikel “afschuwelijk” dat wetenschappers terughoudend moeten zijn om resultaten van hun onderzoek te delen.

Aangifte
Universiteitsbestuurders hebben vaker laten weten dat ze hun wetenschappers steunen. Vorig jaar verkondigden ze dat ze altijd aangifte zouden doen bij bedreiging, geweld, stalking, inbraak of diefstal. In zijn eerste publieke toespraak als minister vroeg ook Robbert Dijkgraaf aandacht voor de veiligheid van wetenschappers.Het mailadres van het Utrechtse meldpunt is: wetenschapveilig@uu.nl. Daarnaast is er voor niet-levensbedreigende situaties het telefoonnummer: 030 253 2533. Voor levensbedreigende situaties op de campus worden mensen geadviseerd security te bellen op: 030-253 4444.

Dit bericht is op intranet (alleen met Solis-id, red) te lezen: https://www.uu.nl/nieuws/landelijk-platform-voor-bedreigde-wetenschappers-gelanceerd

Advertentie