Lector: ‘Geef mantelzorgstudenten meer ruimte’

Studenten die mantelzoirg doen hebben eerder psychische problemen

Zorgen voor een zieke ouder, broer of zus en tegelijkertijd studeren: voor veel studenten in het hoger onderwijs is het een lastige opgave. Regelmatig missen ze vanwege hun zorgtaken een college, afspraak of deadline.

Psychische problemen
Kwekkeboom, gespecialiseerd in mantelzorg, is niet de eerste die aandacht vraagt voor het probleem. In oktober vorig jaar ondervroeg Jolien Dopmeijer van de Universiteit van Amsterdam duizenden studenten van de UvA en de Zwolse hogeschool Windesheim. Ze lopen vaker studievertraging op, overwegen sneller om met hun studie te stoppen en krijgen vaker last van psychische problemen.

De onderzoeker stuurde een enquête aan HvA-studenten, die door achthonderd HvA-studenten werd ingevuld. Zo’n zestig procent van de respondenten bleek te zorgen voor een hulpbehoevend familielid. Ruim de helft van hen moest de laatste twee weken een les of schoolafspraak missen, terwijl 37 in twee weken zelfs meerdere keren verzuimde.

Ze wijst erop dat topsportstudenten vaak wel begeleiding krijgen, bijvoorbeeld door een studieloopbaanbegeleider. Ook wordt er bij hen vaak flexibel omgegaan met tentamens en mogen ze vaker afwezig zijn bij lessen, zegt Kwekkeboom. “Zulke regelingen heb je nog niet voor mantelzorgstudenten, terwijl zij in feite ook topsport leveren.”

Wegblijven bij tentamen
Realiseer je dat studenten lang niet altijd wegblijven bij een tentamen of college omdat ze er geen zin in hebben, richt Kwekkeboom zich tot de onderwijsinstellingen. “Veel studenten hebben hun situatie wel eens aangekaart, maar begeleiders vergeten zoiets vaak weer. Mantelzorgende studenten willen niet continu blijven ‘doorzeuren’ om meer hulp, omdat ze zich bezwaard voelen. Maar ze verdienen extra aandacht.”

De gegevens uit het onderzoek in Amsterdam staan volgens Kwekkeboom zeker niet op zichzelf. “Als het in Amsterdam zo moeilijk voor ze is, waarom zou dat in de rest van Nederland dan anders zijn? Er zijn nog wel meer cijfers nodig, want we weten nog niet goed hoeveel mantelzorgstudenten er precies zijn en hoeveel uur hun zorgtaak ze kost.”

Ook in de Tweede Kamer wordt de kwetsbare positie van studenten die mantelzorg verlenen regelmatig aan de kaak gesteld. Vorig jaar zei staatssecretaris Van Rijn (PvdA) dat onderwijsinstellingen en gemeenten moeten bijspringen. Elke instelling beschikt bijvoorbeeld over een profileringsfonds, waarop behalve topsporters en gehandicapten ook mantelzorgstudenten een beroep kunnen doen.

Advertentie