Lekker (ver)dwalen in de UB Binnenstad

De UB Binnenstad aan de Wittevrouwenstraat, foto's Julie Huizinga

Met het plaatsen van zitelementen op het binnenplein van de Universiteit Bibliotheek Binnenstad komt een einde aan de jarenlange verbouwing van het paleis van Koning Lodewijk Napoleon aan de Wittevrouwenstraat. Vanaf vrijdag is het feest!

Bibliotheekmedewerkers Anja Bastenhof en Joost van Gemert weten de weg ook nog niet precies in het fraai verbouwde pand. Dat terwijl ze hier al jaren werken. “Maar er is zo veel veranderd: tussenmuren zijn weggebroken, vloeren op een ander niveau geplaatst. En het deel waar de collecties van de vroegere Juridische Bibliotheek, de brasserie en het restaurant nu zitten, is natuurlijk pas open.”

Verdwalen
Op onze rondgang door het haast onherkenbaar verbouwde paleis wijst het duo naar de wit-gele bordjes die aan kasten, muren en plafonds zijn bevestigd. “Omdat het hier zo’n doolhof kan zijn, zijn we erg blij met de bordjes die wijzen waar je voor welke collectie moet zijn. En waar het toilet is. Daar kregen we veel vragen over.”

Op strategische punten hangen sinds vorige week ook grote borden met daarop (een gedeelte van) de plattegrond van het pand. Hoewel duidelijk staat aangegeven waar je je bevindt, waar de toiletten zijn en waar je moet zijn voor welke collectie, ontbreekt één essentieel onderdeel: de plaats van de uitgang. En dat het niet gemakkelijk is de buitendeur te vinden, blijkt al snel. In het uurtje dat DUB met de twee medewerkers rondloopt, kunnen twee studenten die naar eigen zeggen vaak genoeg in de UB zijn geweest, de weg naar de uitgang niet vinden. “Daar moeten we dus iets op verzinnen”, zeggen de UB'ers.

Metamorfose
Van Gemert en Bastenhof zijn voor de rest zeer ingenomen met het vernieuwde onderkomen waarvan de oorspronkelijk bouw begon in 1807. Het verschil met vroeger toen op deze locatie de Letterenbibliotheek (zie foto) was gehuisvest, is groot. En dan hebben ze het niet alleen over de metamorfose van het voormalige paleis. “Vroeger had elk instituut een eigen bibliotheek”, zegt Bastenhof. “Deze werden in de jaren 80 samengevoegd tot faculteitsbibliotheken. In 2009 ging de Letterenbibliotheek op in de nieuwe Universiteitsbibliotheek Binnenstad. En dat is nu ook gebeurd met de Juridische Bibiliotheek. Geesteswetenschappen is nu bijna compleet met de verhuizing van de collecties Wijsbegeerte en Universiteitsgeschiedenis naar de binnenstad. De collecties Religiewetenschappen en Theologie blijven in De Uithof. De ‘LB’ en ‘JB’ zijn verleden tijd.”

Weetjes
  • In de UB Binnenstad staat 12,5 kilometer boeken
  • Er is een grote collectie e-books die je kunt vinden via de catalogus
  • Er zijn 672 studieplaatsen
  • Er zijn 20 groepswerkplekken
  • De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 8 tot 22.30 en op zaterdag en zondag van 10 tot 18.
  • Tijdens tentamentijd is deze UB van maandag t/m donderdag open tot 1 uur ’s nachts
  • Vanaf 1 september moet elke bezoeker zich kunnen legitimeren om veiligheidsredenen 
  • Boeken van voor 1900 staan in de Uithof in een geclimatiseerd depot op de afdeling Bijzondere Collecties

Nieuwe ordening
Van Gemert is vooral trots op de manier waarop de collectie Geesteswetenschappen nu is geordend. “We hebben alle boeken opnieuw genummerd en een nieuwe plek gegeven in de collectie. Ze zijn gerangschikt op een meer logische manier. Als je nu bijvoorbeeld een bepaald boek zoekt over de Romein Tacitus zie je daarnaast werken staan die over hetzelfde onderwerp gaan. Net als in een openbare bibliotheek eigenlijk. Wetenschappelijke bibliotheken zijn niet altijd zo logisch ingericht.”

De manier waarop de collectie nu een plaats heeft gekregen, laat ook zien hoe de wetenschap met de jaren is veranderd aan de Universiteit Utrecht. “Het is nu veel gemakkelijker om boeken te vinden die bij een andere discipline horen”, zegt Van Gemert. “Wie een bepaalde periode van de kunstgeschiedenis bestudeert, wil meestal ook andere historische boeken over dezelfde periode bestuderen. Of wie een trend ontdekt in de Duitse letterkunde, kan nu vrij gemakkelijk zoeken of diezelfde trend te ontwaren is in de Franse of Engelse letterkunde. De manier waarop de boeken nu zijn gerangschikt, maakt dat heel gemakkelijk.”

Feesten
 
Feest 1 Op vrijdag 31 augustus is er een speciale ontvangst en rondleiding voor uitgenodigde medewerkers en studenten van de faculteiten Rebo en Geesteswetenschappen
 
Feest 2 Op Culturele Zondag 2 september ligt er een rode loper naar de UB-ingang en geeft architect Pascal Grosfeld een rondleiding. In de bibliotheek zijn onder meer activiteiten voor kinderen en maken studenten muziek
 
Feest 3 Op 3 september loopt het cortège van hoogleraren na de officiële opening van het Academische Jaar van de Domkerk naar de UB Binnenstad. Om 17.15 uur verrichten vertrekkend collegevoorzitter Yvonne van Rooy, burgemeester Aleid Wolfsen en demissionair staatssecretaris Halbe Zijlstra de officiële opening.
 
Feest 4 Op 8 september zijn er tijdens Open Monumentendag rondleidingen

Prinses Irene
Ondertussen zijn we aangeland bij de groepsstudieruimtes die de afgelopen jaren zo node zijn gemist. Steriele kamertjes voor vier personen op de begane grond die grenzen aan de Drift of de Wittevrouwenstraat. Een plek waar – zo gaat een verhaal – prinses Irene een privé-studeerplek had in de tijd dat ze in Utrecht Spaans studeerde. “Groepjes kunnen deze reserveren. We zijn benieuwd hoe de bezettingsgraad zal zijn van de studieplekken. Er was altijd wel veel vraag naar. Maar daarnaast kun je in de hele UB op allerlei plekken alleen of samen werken, achter een vaste computer of met je eigen laptop.”

Lunchen
Niet alleen tussen de boeken of in verborgen kamertjes, maar ook in verschillende hallen staan comfortabele stoelen of banken waar je kan zitten met je laptop. Maar je kunt ook neerstrijken in het nieuwe restaurant en de brasserie. De ruimte die ooit dienst deed als de salon van Lodewijk Napoleon en nu bij het restaurant hoort, kun je reserveren voor een gezamenlijke lunch of een vergadering. Je moet de soms verborgen gelegen studie- en vergaderruimtes alleen wel weten te vinden, maar dat is volgens het duo een kwestie van tijd. Net als het vinden van de uitgang van de Driftvleugel. Bastenhof: “Als jij nu in je artikel schrijft dat de grote trap tussen de receptie en de servicebalie de in- en uitgang is van de collecties Rebo en wijsbegeerte, helpt dat alweer.”

Lees meer over de verbouwingen rond de Drift: 'Een campus onder de Dom' (pdf)
Meer foto’s nieuwe UB Binnenstad
Foto’s verbouwing UB Binnenstad

Advertentie