Louise Gunning ‘machtigste’ onderwijsvrouw

De bestuursvoorzitter van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, Louise Gunning, is volgens maandblad Opzij de machtigste vrouw in de wereld van onderwijs en wetenschap. Woensdagavond maakte het maandblad haar jaarlijkse top-100 bekend.

Vorig jaar prijkte Gunning (foto rechts) als voorzitter van de Gezondheidsraad en bestuursvoorzitter van het AMC nog bovenaan in de categorie gezondheidszorg. Dit jaar is ze nummer één in de wereld van onderwijs en wetenschap. Ze leidde het onderzoek naar het Hofnarretje en heeft volgens het maandblad een stevige vinger in de pap bij de PvdA.

De enige stijger is Pauline van der Meer Mohr, bestuursvoorzitter van de Erasmus Universiteit en lid van de raad van commissarissen van DSM. Zij klimt twee plaatsen omhoog naar de tweede positie. Yvonne van Rooy, bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht, blijft de derde positie bezetten.

Verder zijn er veel dalers. Louise Fresco, de nummer één van vorig jaar, daalt naar de vierde positie. Annette Roeters, de baas van de onderwijsinspectie gaat van twee naar vijf. Geri Bonhof de voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Utrecht daalt twee plaatsen en hekkensluiter is Henriëtte Maassen van den Brink, hoogleraar economie aan de universiteiten van Amsterdam en Maastricht. Zij levert vijf plaatsen in.

Naast Gunning zijn er nog drie nieuwkomers in de sector onderwijs en wetenschap Annemarie Mol, hoogleraar antropologie van het lichaam aan de UvA komt binnen op plaats zes. Mol verzon haar specialisatie zelf op basis van haar studies geneeskunde, filosofie en interesses. Daarnaast won ze dit jaar de Spinozaprijs. Ook TNO-voorvrouw Tini Hooymans (7) en Dorret Boomsma (8) hoogleraar aan de VU betreden de lijst voor het eerst.

De top bestaat eigenlijk uit tien lijstjes met tien namen uit een specifieke sector: openbaar bestuur, politiek, onderwijs & wetenschap, sport, justitie & openbare orde, media, goede doelen, cultuur, bedrijfsleven en gezondheidszorg. De top-100 wordt aangevoerd door Renée Jones-Bos, secretaris-generaal op het ministerie van buitenlandse zaken.

Vrouwen in de top hebben volgens de jury macht die voortkomt uit hun functie, zetten hun functie in om dingen te veranderen. Daarnaast moeten ze zichtbaar zijn, nevenfuncties hebben en andere vrouwen inspireren.

Uitgangspunt voor de juryleden onder leiding van Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden was een longlist met namen, aangedragen door deskundigen en redacteuren van Opzij.  

Advertentie