LSVb: 'Eerlijke studievoorlichting komt te laat'

Scholieren krijgen van hogescholen en universiteiten geen goede informatie over het hoger onderwijs, vindt de Landelijke Studenten Vakbond. Onderwijsinstellingen zouden hun voorlichting snel moeten aanpassen.

Slechts enkele opleidingen schrijven in hun folder over het bindend studieadvies in het eerste jaar, stelt de LSVb. Zestig procent zegt niets over het verwachte aantal contacturen. Meer dan de helft zwijgt over de kosten voor studiemateriaal. Ook het aantal eerstejaars en de grootte van werkgroepen blijven veelal ongenoemd.

Vanaf 1 mei 2014 zijn opleidingen verplicht om objectieve en vergelijkbare informatie in hun voorlichtingsfolders te zetten. Maar dan is het al te laat, vindt de LSVb. Scholieren moeten zich tegenwoordig vóór 1 mei aanmelden in het hoger onderwijs, omdat ze anders geweigerd kunnen worden.

Eerlijke voorlichting aan studenten is essentieel, vindt LSVb-voorzitter Jorien Janssen. “De overheid stelt steeds strengere eisen en wil dat studenten zo snel mogelijk afstuderen. Met als gevolg dat een verkeerde studiekeuze de student veel geld kost.”

In veel brochures is zelfs sprake van “pure misleiding”. De vakbond vergeleek enkele claims van opleidingen met de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête en de oordelen van accreditatieorganisatie NVAO. Fantastische faciliteiten blijken dan toch wat minder fantastisch en de docenten krijgen ook minder waardering dan je op grond van de folder zou denken.

De LSVb keek naar zeven verschillende universitaire bacheloropleidingen van elf universiteiten en zes verschillende hbo-bacheloropleidingen van 26 hogescholen. In totaal zijn 141 voorlichtingsbrochures op veertig punten met elkaar vergeleken.

Sommige onderwijsinstellingen doen het beter dan andere. De LSVb complimenteert de Hanzehogeschool Groningen en de Universiteit Leiden. De UU eindigt in de middenmoot (red. DUB).

Scholieren- en studentenorganisaties strijden al jaren tegen glimmende folders van opleidingen die verzwijgen hoe hoog de studie-uitval is en hoeveel studenten een goede baan zullen vinden. Maar het bleek lastig om de politiek mee te krijgen.

Voormalig staatssecretaris Halbe Zijlstra wilde hogescholen en universiteiten niet dwingen tot het bieden van vergelijkbare studiekeuze-informatie, zei hij in 2012. Ze moesten er zelf voor zorgen, meende hij. Een verplichting opleggen kon altijd nog. Zijn partijgenoot Anne-Wil Lucas (VVD) had meer haast. Ze was bang dat er in september 2013 weer duizenden jongeren aan een studie zouden beginnen zonder goede voorlichting te hebben gehad.

Intussen is er een wet aangenomen die het bieden van vergelijkbare studiekeuze-informatie verplicht stelt. “Hier kunnen scholieren die in 2015 eindexamen doen volop van profiteren”, zei minister Bussemaker afgelopen juni tegen het HOP. De komende lichting scholieren heeft er dus nog weinig aan.

Advertentie