LSVb overweegt rechtszaak tegen Student Hotel

Zijn Student Hotels bedoeld voor een tijdelijk verblijf, of zijn het eigenlijk verkapte studentenwoningen? De Landelijke Studentenvakbond denkt het laatste en overweegt juridische stappen tegen de hotels te nemen. 

De Student Hotels liggen onder vuur: de prijzen zouden te hoog zijn en bovendien genieten studenten er geen huurbescherming. Deze week organiseerde de LSVb samen met het Student Hotel een een debat over het onderwerp.

De vakbond vindt dat het hotel “als huisvester opereert, maar zich als hotel presenteert” en wil daarom een rechtszaak aanspannen. “Studenten staan ingeschreven op het adres van het hotel”, zegt Pieter ten Broeke, medewerker van de LSVb. “Ook gemeenten spreken van wooneenheden. De eigenaar heeft zelf ook verklaard woonruimte te willen aanbieden, maar met een hotelvergunning te werken omdat de regels dan minder streng zijn.”

Het is de vakbond een doorn in het oog. Ten Broeke wijst op een eerdere rechtszaak, waarin een hotel een vrouw uit haar kamer wilde zetten terwijl ze er al een paar jaar woonde. Die vrouw had recht op huurbescherming.

Dat vonnis stemt Ten Broeke hoopvol. “Een jurist die ons advies geeft zegt dat we een goede kans maken op basis van die uitspraak. We zijn nu aan het onderzoeken of wij de rechtszaak namens de bewoners kunnen voeren. Sommigen vrezen uit hun kamer gezet te worden als ze zelf een rechtszaak aanspannen.”

Advertentie