Van lege polder naar wetenschapswalhalla

Luisterpaal met verhalen over een duurzaam Utrecht Science Park

luisterpaal academisch kwartiertje foto UU
Luisterpaal bij de UB. foto UU

Verspreid over het Utrecht Science Park zijn vanaf 7 juli gele luisterpalen te vinden. Ze zien er uit als de oude wegenwachtpraatpalen en zijn gemaakt van reclycled materiaal. Zo is de basisconstructie gemaakt van zuilen waar in coronatijd desinfecterende handgel zat. In de zuil is een QR-code te vinden die leidt naar een serie korte podcasts van ongeveer 15 minuten (vandaar de naam academisch kwartier).

“We willen laten horen wat er allemaal gebeurt om het Utrecht Science Park leefbaar en duurzaam te maken”, vertelt projectleider Judith Boekel, verbonden aan het Sustainability Office. “Het begon als een wild idee – het Utrecht Science Park als een soort openluchtmuseum vol verhalen – en groeide uit tot een super inspirerend project. Deze serie laat zien hoeveel leven, kennis en verbeeldingskracht er achter elke hoek van het USP schuilt.” 

Elke aflevering begint met wat straatinterviews.  Wat valt ze op in dit gebied? “De enorme gebouwen”, zegt de één. “De voortdurende wind”, zegt de ander. Vanuit die vragen komt dan een deskundige aan het woord. In de eerste aflevering gaat podcastmaker Robert Verkerk op pad met Aryan Sikkema. Ze bezoeken de sterrentoren op het Leuvenplein. Dit is een van de eerste gebouwen in wat vroeger De Uithof heette. Het was ooit bedoeld om naar de sterren te kijken, maar heeft die functie nauwelijks gehad. Het is altijd blijven staan als typische voorbeeld van de bouwrichting Brutalisme en is een paar jaar geleden uitgeroepen tot modern monument.

Een andere aflevering gaat over de Botanische tuinen en over het bijzondere paleomagnetisch lab dat in het fort is gevestigd. Alumnus Lena Kortman vertelt over haar afstudeerproject Healthy Heidelberglaan. Zij bedacht drijvende tuinen die in deze straat zijn aangelegd. Dat maakte deel uit van de Living labs, de innovatieve proeftuin waar wetenschappers duurzame experimenten kunnen uitvoeren. 

Er is ook aandacht voor biodiversiteit. Wetenschapper Marie-Jeanne Schiffelers van diergeneeskunde en boer Jorn Vernooij van de biologische onderwijsboerderij de Tolakker vertellen over de wilde dieren in het gebied. Daarnaast vertellen wetenschappers en medewerkers hoe zij met circulair bouwen en met warmte-koude energie trachten het Utrecht Science Park duurzaam te maken.

Studentassessor Niels Vreeswijk ontdekt in de laatste aflevering het nachtleven in het USP. Als oud bestuurslid van de Sportraad gaat hij op bezoek bij sportcentrum Olympos, maar ook naar de boerderij waar studenten in de avond geld bijverdienen met koeien melken en naar een lanparty (samen gamen) bij de Scheikundige studentenvereniging Proton.

Hier vind je meer informatie over de shortcasts van het academisch kwartiertje

Advertentie