Massaal thuiswerken als universiteit dicht gaat: technisch gaat het wel lukken

Foto DUB

Mocht het nodig zijn om iedereen thuis te laten werken vanwege het coronavirus, is het de vraag of het netwerk dat wel aan kan. Raakt het niet overbelast? Surf kan natuurlijk geen garanties geven. “Nederland heeft nog nooit eerder een situatie gehad dat de gehele onderwijssector thuis moet werken. Een vergelijkbare situatie uit het verleden hebben we niet”, zegt woordvoerder Lonneke Walk.

Maar mocht de situatie zich voordoen, dan is de verwachting “dat de capaciteit van het netwerk geen probleem zal zijn”.

Het scheelt dat studenten over het algemeen vanuit thuis geen verbinding met het netwerk van hun instelling maken. “Daardoor zal hun internetverkeer niet via het Surf-netwerk lopen. Hierdoor zal er waarschijnlijk zelfs minder verkeer op het Surf-netwerk zijn.”

Medewerkers zijn een ander geval. Als zij thuiswerken, loopt hun internet dankzij een VPN-verbinding vaak wél via servers van de hogeschool of universiteit. En meestal is thuiswerken geen probleem, zegt Surf. Althans, de koppelingen met de internetproviders zijn “ruim gedimensioneerd”. Met andere woorden, de internetproviders zullen er geen punt van maken.

Enige probleem
“Waar mogelijk een probleem kan ontstaan is de capaciteit van de VPN-servers bij de instellingen om het aantal gelijktijdige gebruikers te kunnen ondersteunen”, zegt Walk. Deze servers zijn soms ‘gedimensioneerd’ op het aantal personen dat normaal gesproken thuis werkt. Worden het er te veel, dan loopt het vast.

Surf levert voor verschillende instellingen de VPN-dienstverlening (‘eduVPN’). “Op dit moment wordt onderzocht wat we kunnen doen om deze op te schalen”, zegt Walk.

 

 

Advertentie