Meer stageplekken dankzij erkenning medisch hulpverleners
Goed nieuws voor studenten medische hulpverlening: omdat hun beroep straks officieel geregistreerd staat, wordt het naar verwachting makkelijker om een stageplek te vinden.
Als het aan minister Schippers ligt, worden afgestudeerden van de bacheloropleidingen medische hulpverlening vanaf 1 juli 2016 opgenomen in het BIG-register, waar bijvoorbeeld ook artsen en verpleegkundigen in staan. Ze mogen dan zelfstandig bepaalde medische handelingen uitvoeren, waaronder het afnemen van bloed en het geven van injecties.
“We gaan er vanuit dat dit leidt tot meer stageplekken”, zegt adjunct-instituutsdirecteur Marijke Beckers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, een van drie hogescholen met een bachelor medische hulpverlening. “Vooral in de ambulancezorg zal dit echt een verschil maken, daar is het voor studenten nu erg moeilijk om een plek te vinden.”
Toen de BIG-registratie nog niet was geregeld, wilden veel ambulancediensten, maar ook ziekenhuizen en andere zorgverleners, geen stagiairs begeleiden. Als ze later niet zelfstandig medische handelingen mogen uitvoeren, heeft het immers geen zin om ze op te leiden, was de redenering.
Dankzij de registratie kunnen bacheloropleidingen medische hulpverlening straks meer eerstejaars aannemen, denkt Beckers. “Wij hebben de numerus fixus nu laag gehouden omwille van de stageplekken. Ik kan me voorstellen dat de instroom omhoog kan als we merken dat het probleem is opgelost.”
De eerste studenten medische hulpverlening begonnen in 2010 aan hun opleiding. Pas in 2016 is hun beroep geregistreerd. Is dat niet wat laat? “Dat is een misverstand”, zegt Beckers. “Het is juist vrij snel gegaan.”
Omdat de BIG-wet een beroepenwet is, kan er pas een aanvraag naar de minister als de eerste mensen zijn afgestudeerd. Beckers: “Een hogeschool kan geen registratie aanvragen, dat moet het werkveld doen. Een week nadat de eerste studenten een diploma kregen, lag de brief van de minister op de mat met een positief antwoord op de aanvraag. Dus dat hebben we snel voor elkaar gekregen.”
De Hogeschool Utrecht kampt met studenten medische hulpverlening die een schadevergoeding eisen omdat ze door het gebrek aan stageplekken studievertraging hebben opgelopen. Volgens een woordvoerder van die instelling heeft het besluit van minister Schippers “positieve gevolgen voor afgestudeerden, maar geen effect voor studerenden”.
Ook de Hogeschool Rotterdam leidt medisch hulpverleners op, maar die was iets voorzichtiger. Tot voor kort leidde de Rotterdamse opleiding alleen op tot beroepen waarvoor geen BIG-registratie nodig is, maar sinds september wordt er ook een variant aangeboden die wel tot registratie leidt.