#MeToo: studenten richten pijlen op UvA-decaan
De studenten sturen vandaag een brief naar de raad van toezicht. Later deze week zetten ze het kantoor van de decaan te huur en verkleden ze zich als onderdrukte vrouwen uit The Handmaid’s Tale. Ook lanceren ze een petitie.
Actiegroep SOS UvA, de facultaire studentenraad en studentenvakbond ASVA houden decaan Fred Weerman van de faculteit Geesteswetenschappen verantwoordelijk voor een gebrek aan sociale veiligheid binnen de opleidingen.
Van de pot gerukt
De afgelopen anderhalf jaar zijn er bij de UvA drie gevallen naar boven gekomen van wangedrag door docenten: bij rechten, bij conservering & restauratie en bij Franse taal & cultuur. Die laatste twee spelen aan de faculteit Geesteswetenschappen.
“Het is van de pot gerukt hoe het bestuur en de decaan erop reageren”, zegt Geertje Hulzebos van SOS UvA. “Ze zijn alleen maar bezig om de imagoschade te beperken.”
De centrale medezeggenschapsraad steunt het protest. “Wij hebben al een half jaar geleden gezegd dat hij weg zou moeten”, zegt voorzitter Nina Hol, die zelf rechten studeert. “Hij heeft niet adequaat gehandeld toen er klachten waren. Bovendien moet je als decaan niet alleen reageren, maar ook actief zorgen voor de veiligheid binnen een faculteit. Dat doet hij gewoon niet.”
Schandaal
De termijn van de decaan loopt die collegejaar af. “Wij willen graag dat hij per direct opstapt”, zegt Hol, “maar het zou hoe dan ook een schandaal zijn als hij herbenoemd wordt.”
De UvA weet nog niets van de acties, maar kent de kritiek wel. “Daar loopt de decaan ook niet van weg”, zegt woordvoerder Yasha Lange. “Er worden allerlei gesprekken gevoerd, onder meer met de ondernemingsraad en de studentenraad.” Verder lopen er twee externe onderzoeken naar deze kwesties, zegt hij. Daarvan wil de universiteit de uitkomst even afwachten.
Toevallig heeft minister Van Engelshoven vandaag schriftelijke vragen van de PvdA beantwoord over het nieuwste voorval. Ze betreurt de kwestie en geeft door wat de UvA haar heeft verteld over de afhandeling.
Ombudsfunctie
En een onafhankelijk, landelijk meldpunt, zoals de PvdA zo graag wil? Daar ziet de minister nog altijd niets in, want zo’n meldpunt is te ver van de werkvloer. Alle universiteiten gaan zorgen voor een ‘ombudsfunctie’ binnen hun muren, hebben ze afgesproken in de cao, en dat vindt de minister voorlopig voldoende.