Nu hoogleraar UvA, maar hier gestudeerd
Milieukundige Annemarie van Wezel wordt nieuwe decaan Geowetenschappen

Van Wezel is nu hoogleraar Environmental Ecology aan de Universiteit van Amsterdam. Daar is ze ook wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica. Ze is gespecialiseerd in onderzoek naar de vervuiling van de leefomgeving door chemicaliën uit industriële processen en landbouw.
Ze past haar kennis ook toe als adviseur. Zo is Van Wezel lid van de Nederlandse Gezondheidsraad en het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden, twee adviesraden van de Rijksoverheid. Ze zit ook in de wetenschappelijke adviesraad van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waar ze in het verleden ook heeft gewerkt.
De Universiteit Utrecht is voor Van Wezel (1968) geen onbekend terrein. Ze studeerde hier Biologie en promoveerde bij het huidige Institute for Risk Assesment Sciences (IRAS) dat toen nog Ritox heette. Van 2013 tot 2018 was ze aan de Universiteit Utrecht verbonden als bijzonder hoogleraar ‘Waterkwaliteit en gezondheid’ bij het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. In 2019 vertrok ze naar de UvA. Kort geleden gaf ze nog een gastlezing bij Studium Generale over een gifvrij milieu.
De benoeming van decanen wordt gedaan door het College van Bestuur. Collegevoorzitter Anton Pijpers zegt dat met Van Wezel een combinatie van bestuurlijke ervaring en een indrukwekkend inzicht in het brede werkveld van de Geowetenschappen binnengehaald wordt. Hij denkt dat het een voordeel is dat zij de universiteit van binnenuit kent, maar tegelijkertijd ervaring heeft opgedaan bij andere organisaties.
Van Wezel zelf is blij dat ze terug naar Utrecht komt. Ze vindt het mooi dat Geowetenschappen vele disciplines heeft, maar tegelijkertijd werkt op een goed gedefinieerd terrein. Nog een bijzondere opmerking maakt ze over het Utrecht Science Park. “Het ecosysteem van het Utrecht Science Park kent een uitstekende onderzoeksinfrastructuur met toegepaste kennisinstituten letterlijk om de hoek. Door de samenwerking kunnen we betekenisvol zijn voor de maatschappij.” In de loop van 2025 zal het hoofdkantoor van het RIVM, waar zij zelf bij betrokken is, de deuren in het Utrecht Science Park openen.