Minister Blok wil kantoren “niet verkwanselen voor studentenhuisvesting”

Body: 

Minister Blok wil leegstaande overheidsgebouwen niet onder de prijs verkopen om er studentenwoningen van te maken. Zoals bijvoorbeeld het voormalige belastingkantoor in de Utrecht.

Minister Blok wil leegstaande overheidsgebouwen niet onder de prijs verkopen om er studentenwoningen van te maken. Zoals bijvoorbeeld het voormalige belastingkantoor in de Utrecht.

In sommige studentensteden is de woningnood nog altijd hoog en daarom wilden Kamerleden van minister Blok  van wonen, weten wat er moet gebeuren met afgeschreven vastgoed van de overheid. Zouden daar geen studenten in kunnen wonen? Als voorbeeld noemden ze het oude belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht. Daar is best belangstelling voor, maar het gebouw is nu te duur.

Als de overheid gebouwen wil afstoten, moet ze er wel reële bedragen voor vragen, zei Kamerlid Raymond Knops van het CDA. De markt voor kantoren is slechter dan een paar jaar geleden. “Als men vasthoudt aan oude boekwaarden, dan ontstaat er een probleem.”

Blok suste de kritiek. In Utrecht zijn de onderhandelingen nog niet voorbij, zei hij, dus misschien komen de partijen gewoon tot overeenstemming. Bovendien is het volgens Blok normaal dat er kritiek komt op de vraagprijs van de overheid. Zodra het Rijk een gebouw afstoot, is er altijd wel iemand die het voor een goed doel tegen een lage prijs wil kopen. En dat zou uiteindelijk te duur worden, vindt Blok. “We gaan niet tegen afbraakprijzen verkopen.”

“Ik denk ook dat je zulke panden voor studenten kunt inzetten. Graag zelfs”, aldus Blok. Maar hij kan studentenhuisvesters niet bevoordelen boven andere marktpartijen. “Dan zou iedereen kunnen zeggen: tegen deze prijs hadden wij het pand ook wel gewild.”

Facebook Twitter Whatsapp Mail