Moet een masterscriptie over dichter Van den Vondel per se in het Engels?

Portret van Vondel door Ph. Koninck, 1665

Voor de masterscriptie over dichter Joost van den Vondel moesten alle citaten vertaald worden. Weg was de poëtische kracht van het Nederlands. De anekdote treft een gevoelige snaar nu de discussie over Engels in het hoger onderwijs weer is opgelaaid.

“Het is moeilijk verteerbaar dat de studie van de Nederlandse Taal & Cultuur in Nederland niet meer op het hoogste niveau beoefend kan worden”, schrijft hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen van de Radboud Universiteit vandaag in de Volkskrant.

Ze krijgt veel bijval, maar één ding klopt niet. Er is een tweejarige onderzoeksmaster Nederlandse Literatuur & Cultuur aan de Universiteit Utrecht. “Deze onderzoeksmaster is uniek in haar soort”, staat in de omschrijving. “Nergens anders vind je de mogelijkheid om in het Nederlands de Nederlandse literatuur en cultuur te bestuderen.”

De studie van de Nederlandse taal en cultuur kan niet meer op het hoogste niveau beoefend worden waarschuwt Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuurgeschiedenis https://t.co/bjHlnNkQYu

— de Volkskrant (@volkskrant) December 15, 2017

We delen de zorgen van Lotte Jensen, @uniutrecht heeft daarom als enige universiteit ter wereld gekozen voor een Nederlandstalige onderzoeksmaster Nederlandse Literatuur en Cultuur https://t.co/zVgJMmXIFt https://t.co/7ZbQ5IkWU2

— Universiteit Utrecht (@UniUtrecht) December 15, 2017

Het is dus toch mogelijk om Nederlands op het hoogste niveau te studeren (oftewel in een tweejarige masteropleiding), hoewel het buiten Utrecht het inderdaad nergens meer mogelijk lijkt.

In Groningen bijvoorbeeld is de voertaal “Engels (100%)” en ook in Leiden is de tweejarige masteropleiding Literary Studies Engelstalig. Er zijn overigens wel eenjarige masteropleidingen in het Nederlands.

Aan de Radboud Universiteit Nijmegen is de researchmaster dus Engelstalig, maar in de onderwijs- en examenregeling lijkt toch een voorbehoud te worden gemaakt. Examens en tentamens worden “in beginsel afgenomen in het Engels”, staat erin.

Maar als je zelfs over Vondel niet in het Nederland mag schrijven, worden er in de praktijk kennelijk geen uitzonderingen gemaakt. De faculteit was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Advertentie