Nederland vierde op wereldranglijst sterke economieën

Foto Pixabay

Singapore, de Verenigde Staten, Hongkong, Nederland. Zo ziet de top vier van de ranglijst van sterkste economieën ter wereld er uit. Nederland heeft volgens The Global Competitiveness Report 2019 van het World Economic Forum de meest concurrerende economie van Europa.

Geprezen wordt de goede infrastructuur, het stabiele economisch beleid, de sterke rechtstaat en de hoogopgeleide bevolking. Nederland presteert alleen minder goed op investeringen in research & development en in ict, zien de onderzoekers. Dat noemen ze de achilleshiel van de Nederlandse economie. Op dat gebied staat Nederland zeventiende, terwijl Duitsland de nummer 1 is.

De methodiek van de ranking werd vorig jaar enigszins aangepast en Nederland zakte naar de zesde positie. De ranglijst is gebaseerd op openbare data, maar ook op een enquête onder executives in het bedrijfsleven: hoe waarderen zij allerlei aspecten van de economie en samenleving? Hun mening telt voor 30 procent mee.

Technologie
Onderzoeker Henk Volberda van de Universiteit van Amsterdam, die het Nederlandse deel voor zijn rekening neemt, pleit voor investeringen in het ‘verdienvermogen’ van de Nederlandse economie.

Hij waarschuwt, net als vorig jaar, dat disruptieve technologieën de economie op zijn kop kunnen zetten, zoals de komst van het internet en andere technologische doorbraken eerder deden.

Dat past in het huidige overheidsbeleid. Het kabinet heeft aangekondigd te gaan investeren in kennis, innovatie en infrastructuur. Ook presenteerde het kabinet gisteren een Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie om samen met het bedrijfsleven meer te gaan investeren in kunstmatige intelligentie.

Hamer
Nederland stond in het jaar 2000 ook op nummer 4, maar zakte in de jaren erna uit de top tien. Een motie van toenmalig PvdA-Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer riep het kabinet op om ervoor te zorgen dat Nederland weer tot de top vijf zou behoren. Dat lukte voor het eerst in 2012 en daarna weer in 2015, 2016 en 2017.

Advertentie