Niet iedereen hoeft naar de universiteit, vindt de VSNU
Universiteiten hoeven niet verder te groeien, zegt voorzitter Karl Dittrich van de VSNU. Ze willen vaker kunnen selecteren aan de poort en hopen dat minister Bussemaker dit mogelijk maakt.
De universiteiten gaan het onderwijs persoonlijker maken door aanzienlijk meer docenten aan te stellen. Daarvoor komt de komende tien jaar extra geld beschikbaar, maar als de universiteiten blijven groeien, is het volgens Dittrich moeilijk deze ambitie waar te maken.
Universiteitenvereniging VSNU zal vanmiddag haar toekomstvisie op het universitaire onderwijs presenteren. Voorzitter Dittrich werd er vanmorgen al over geïnterviewd op Radio1. Hij hoopt dat universiteiten steeds meer “de gemotiveerde en getalenteerde studenten binnen krijgen die zich met academische vorming willen bezighouden”. Hij is het eens met minister Bussemaker dat studenten op de juiste plek terecht moeten komen. “Niet iedereen hoeft naar de universiteit.”
Dittrich op radio 1: 'Wij willen gemotiveerde studenten niet iedereen hoeft naar de universiteit', is het eens met Bussemaker op dit punt.
— Frans van Heest (@fcvheest) 11 juni 2015
Door goede voorlichting kunnen er mogelijk meer studenten geïnteresseerd worden voor het hbo. Ook moet er wat hem betreft kritischer worden gekeken naar de capaciteiten van hbo’ers die door willen stromen naar de universiteit. “Wij zien op dit moment nogal wat ambitie bij afgestudeerde hbo’ers. Maar we zien ook dat veel van die studenten het niet halen.”
Hij wil dat de regels om studenten te mogen selecteren worden verruimd. “Een groot aantal dingen kunnen we zelf doen, maar op een aantal punten hebben we de hulp van de overheid nodig. We hopen dat de overheid die handschoen zal oppakken en met ons in debat zal gaan over op welke wijze wij onze ambities voor beter onderwijs het beste kunnen waarmaken.”