Niet schaatsen op de Fortgracht, waarschuwen medewerkers Botanische Tuinen

Als je kunt schaatsen op de Catharijnesingel, waarom dan ook niet op de fortgracht van de Botanische Tuinen? Dat moeten meerdere Utrechters hebben gedacht. De plantentuin in De Uithof kreeg donderdag en vrijdag telefonisch en aan de entreebalie meerdere keren de vraag of er geschaatst kon worden. “Nee”, waarschuwt medewerker Akkie Joosse nadrukkelijk. “Het ijs is niet dik genoeg", legt ze uit. “Woensdag waren er nog veel open plekken die je nu niet meer kunt zien, maar daar is het ijs natuurlijk veel te dun om op te schaatsen. Daarnaast wordt het water in de gracht gepompt waardoor er lucht onder het ijs zit. Het water is behoorlijk diep, dus het is echt gevaarlijk.”

Mensen die schaatsen met zich meenemen naar de Botanische Tuin, kunnen dan ook verwachten dat medewerkers hen de toegang zullen weigeren. Joosse beaamt dat mensen altijd kunnen proberen om (via andere wegen) op het ijs van de fortgracht te komen, maar dat zij dit met hun waarschuwing zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Ze wijst mensen daarbij op hun eigen verantwoordelijkheid als ze bijvoorbeeld toch het ijs opgaan. Ook omdat de medewerkers van de Botanische Tuinen, zo valt op het intranet van de universiteit te lezen, “niet de hele dag rondjes langs de fortgracht” kunnen lopen om de situatie in de gaten te houden.

Joosse benadrukt overigens dat het nooit toegestaan is om op de fortgracht te schaatsen. Ook niet als het ijs wel dikker zou zijn. Dit omdat de Botanische Tuinen een rustplaats vormen voor mensen en dieren. Zo staat vlakbij de fortgracht een “ijsvogelwand” en wordt heen deel van de gracht altijd opengehouden zodat de vogel kan vissen. Daarnaast hebben de medewerkers de angst dat schaatsers in hun enthousiasme ook planten vertrappen.

Iedereen die dus toch de schaatsen onder wil binden, verwijst Joosse naar de Catharijnesingel.   

Advertentie