Nieuw in de UU-kantines: de duurzame oesterzwamkroket

De oesterzwamkroket is sinds deze week te koop in onder meer de kantine van het Educatorium

Goed nieuws voor duurzame eters: cateraar Sodexo heeft als proef de oesterzwamkroket op het menu gezet. Een vegetarisch hapje waarvan de oesterzwam is gekweekt op gerecyclede koffiedrab.

Het is zeker niet de goedkoopste kroket, misschien ook niet de lekkerste, maar wel de meest duurzame die je in de UU-kantines kan krijgen: de oesterzwamkroket. Sinds deze week ligt de vegetarische kroket als proef twee maanden lang in de kantines van het Educatorium, het Minnaert-, het Androclusgebouw en de UB Binnenstad.

De oesterzwamkroket is duurzamer dan de andere kroketten op het menu. Green Recycled Organics hergebruikt de koffieresten uit koffieautomaten als voedingsbodem voor de oesterzwam. Helemaal nieuw zijn de kroketten niet. In het Academiegebouw aan het Domplein kan je ze al sinds 2012 eten.

Of de oesterzwamkroketten na de proef, die tot 1 maart duurt, in het kantine-assortiment blijven, ligt helemaal aan de studenten en medewerkers die lunchen in de kantines. Verkoopt de kroket goed, dan komt 'ie in het vaste assortiment. 

“Het is een test of de gemeenschap bereid is om een beetje meer te betalen voor een duurzame kroket”, zei Marc van Langen van producent GRO dinsdag bij de presentatie van de oesterzwamkroket in de Green Office. Als de kroket in het assortiment blijft, dan gaat GRO de koffiedrab van de UU recyclen voor de productie van de kroketten. Nu gebruikt GRO koffieresten die elders zijn verzameld. 

Voor de oesterzwamkroket betaal je in januari en februari de speciale prijs van 1,49 euro. Als de oesterzwamkroketten op het menu blijven, dan gaan ze vanaf maart over de toonbank voor 1,69 euro. Een stukje duurder dan gewone vleeskroketten.

Advertentie