Nieuw platform helpt open access in de wetenschap weer stapje verder

Wetenschappelijke tijdschriften. Foto: Flickr CC

Alle onderzoeksartikelen voor iedereen gratis toegankelijk: dat is het streven binnen de wetenschap. Onderzoeksfinancier NWO, wetenschapsgenootschap KNAW en universiteitenvereniging VSNU willen dat onderzoek gefinancierd met publiek geld vanaf dit jaar volledig open access gepubliceerd wordt.

Steuntje
Dat doel komt weer een stapje dichterbij met de lancering van OpenJournals. Op dit nieuwe platform kunnen in Nederland uitgegeven tijdschriften hun artikelen publiceren zonder dat deze achter een paywall verdwijnen.

Gaat het in de wetenschap over open access, dan zijn de ogen vaak gericht op internationale toptitels van grote uitgeverijen als Elsevier en Springer. Maar dit nieuwe platform moet vooral een steuntje in de rug zijn voor zelfstandige Nederlandse tijdschriften op het gebied van de sociale- en geesteswetenschappen, schrijft NWO. Zij hebben vaak nog moeite om de overgang naar open access te maken.

Maar ook andere tijdschriften die open access een warm hart toedragen, mogen zich bij het platform aansluiten. Bezoekers kunnen vanaf vandaag door zeven tijdschriften bladeren. De collectie wordt in drie jaar tijd uitgebreid naar zeker veertig titels, hoopt NWO.

Subsidies
Het project krijgt een subsidie voor drie jaar van NWO en het ‘Humanities Cluster’ van de KNAW doet de technische ondersteuning. Volgens de regels van het zogeheten diamond open access model worden aan auteurs geen publicatiekosten doorgerekend.

De wetenschappelijke tijdschriften moeten wél in de buidel tasten om het platform draaiende te houden: zij betalen een jaarlijkse contributie van 2.500 euro (exclusief btw). Maar OpenJournals kan hen helpen met zoeken naar subsidies, valt te lezen in de FAQ.

Advertentie