Nieuwe koffieautomaten zorgen voor verwarring

Het scherm van de koffieautomaat in het Bestuursgebouw. Rechts onderin staat de koffie voor 50 cent. foto DUB

Deze zomer kreeg de universiteit 211 nieuwe koffieautomaten van de firma Maas. De universiteit is met een nieuwe leverancier in zee gegaan. En dat zorgde ook voor een nieuw aanbod aan koffie. 

DUB ontving een tip dat de prijs van de koffie zou zijn gestegen naar één euro. In de mail schrijft de student in kwestie dat de koffie in de oude automaten slechts vijftig eurocent kostte. 

Maar die bewering klopt niet, meldt Evelyn Maurer van het Facilitair Service Centrum . “In de nieuwe automaten die staan op drukke punten binnen de UU,  kun je kiezen uit twee soorten koffie. De instant variant kost een halve euro. Wanneer je verse bonenkoffie wil, kost het één euro.” 

Ze snapt dat iedereen moet wennen aan het nieuwe touchscreen. Wanneer je op het scherm van de automaat kijkt, zie je in eerste instantie dat de koffie één euro kost. Maar rechts onderin staat echter ook instantkoffie voor 50 cent.

Maurer: “In de aanbesteding is gekeken naar koffie voor ieder budget. We bieden in de nieuwe automaten  koffie aan voor dezelfde prijs als bij de oude automaat. Ook zagen we een trend dat mensen meer uit willen geven voor koffie. Aan die behoefte willen wij ook voldoen. Het aanbod is breder geworden.” 

Verder is bij de aanbesteding gekeken naar duurzaamheid. Maurer: “In de nieuwe automaten kun je  gratis koud water krijgen. Zo willen we iedereen aanmoedigen om geen plastic flesjes met water te kopen. In plaats daarvan kun je een Dopper met water vullen. Overigens staat op het scherm dat water 0,05 cent kost. Maar dat is alleen als je er een bekertje bij wil.” 

Om de duurzaamheid nog een extra zetje te geven, zorgt koffieleverancier Maas dat van iedere liter water uit de automaten een liter schoon drinkwater naar een ontwikkelingsland gaat. Dit betekent met een verwachte jaarafname dat de Universiteit Utrecht zo'n 3 miljoen liter schoon drinkwater beschikbaar maakt in ontwikkelingslanden. Daarmee voorziet de UU in drinkwater voor 4.000 kinderen per jaar. 
 

Tags: koffie

Advertentie