Zo anoniem mogelijk testen

Nieuwe soa-kliniek geopend bij Utrecht Centraal

Seksualiteit. Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Een bezoekje kan er zo anoniem mogelijk. De soa-kliniek heeft geen algemene wachtkamer waar bezoekers bekenden tegen zouden kunnen komen, maar er zijn individuele, afgeschermde wachtkamertjes. Alle intieme vragen worden vooraf tijdens een e-consult gesteld en een bezoeker hoeft deze hierdoor niet meer door te nemen met een verpleegkundige. De prijzen verschillen per soa-test en variëren van 14 tot 60 euro. 

"Veel Nederlandse jongeren hebben moeilijk toegang tot goede soa-zorg. Bovendien is de drempel voor het doen van een test vaak hoog", zei Bas Mourik, arts-microbioloog verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vorige week tegen het AD

Mourik startte in 2018 het project Zinnige Infectie Zorg (ZIZ) om te kunnen voorzien aan de toenemende vraag naar soa-zorg. Vorig jaar nam de vraag naar soa-consulten toe en werden er meer soa’s gevonden. Onder hoogopgeleide jongeren kwam er vooral meer gonorroe voor. 

Testlocaties in Utrecht
In Utrecht kunnen studenten gratis een soa-test doen bij de GGD regio Utrecht die een vestiging heeft in het Stadskantoor. Er zijn weinig plekken voor soa-testen bij de GGD beschikbaar, waardoor die ook doorverwijst naar de huisarts. De basisverzekering vergoedt soa-zorg bij de huisarts, maar dit gaat wel van het eigen risico af. Studenten kunnen ook online een soa-zelftest bestellen.

Lange tijd konden studenten ook terecht bij de soa-polikliniek in het UMC Utrecht, maar die sloot in 2018 zijn deuren en de soa-zorg werd overgeheveld naar de GGD. Het doel was om de bestrijding van soa’s in de regio Utrecht op dezelfde wijze te benaderen. 

Advertentie