Nieuwe Vagant komt er echt

De nieuwe Vagant komt waarschijnlijk op - of in de buurt van - het Princetonplein. De bedoeling is dat studieverenigingen van de twee faculteiten daar een nieuw laagdrempelig onderkomen met buitenruimte gaan beheren. Hoe dat er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. 

De Vagant wordt ingepast in de plannen voor de herinrichting die de Noordwesthoek van De Uithof de komende jaren ondergaat. Dat betekent dat het nog even duurt voordat 'De Vagant 2.0' (door sommigen al 'Extra-Vagant' genoemd) daadwerkelijk de deuren opent. Het wachten is nog op de sloop van het Aardwetenschappengebouw. Die staat in 2019 op stapel.  (Zie update 2 hieronder)

Geliefde lunchlocatie en meer
Het universiteitsbestuur gaf deze week groen licht voor een onderzoek naar een alternatief voor de huidige Vagant. Het houten onderkomen aan de Budapestlaan gaat deze zomer tegen de vlakte. Dan verloopt de vergunning voor het bouwwerk dat in 2016 werd geplaatst als tijdelijke kantinevoorziening tijdens de renovatie van het Minnaertgebouw.  

Studenten en medewerkers probeerden lange tijd afbraak tegen te houden omdat de populariteit van de Vagant de afgelopen jaren enorm groeide. De studieverenigingen van de bèta's en de geo's boden ook gezamenlijk aan het beheer van de kantine in eigen hand te nemen.  

De Vagant is niet alleen een geliefde lunchlocatie, maar wordt ook gebruikt voor borrels, barbecues en sport- en muziekactiviteiten. De voorziening bevindt zich buiten de gebouwen van de universiteit, wat de bezoekers als groot voordeel zien. Bij mooi weer kunnen ze bijvoorbeeld op de grasvelden zitten. Ook is het mogelijk activiteiten in de avonduren en weekenden te plannen, zonder de verplichting om de catering van Sodexo af te nemen. Dit geeft de Vagant het informele en gemoedelijke karakter van een strandtent. 

Studenten aan het roer
Het universiteitsbestuur zei destijds dat het niet mogelijk was om de huidige Vagant te laten staan. Wel werd erkend dat de Vagant de leefbaarheid van De Uithof en de gemeenschapszin onder studenten en wetenschappers had vergroot. De collegeleden wilden daarom graag dat de functies die de Vagant was gaan vervullen weer terug zouden komen. 

Met de beslissing van deze week is de weg vrij voor een nieuwe Vagant waar studieverenigingen aan het roer staan. De verenigingen worden ook nauw betrokken bij de plannen voor het nieuwe onderkomen.

Het universiteitsbestuur stelde wel als voorwaarde dat  het ontwerp duurzaam moet zijn en niet al te veel geld mag kosten. Verder moet er ruimte zijn voor initiatieven die met het universitaire onderwijs en onderzoek te maken hebben. Hoewel de Vagant vooral bedoeld is om studenten en medewerkers te laten ontspannen, wil de universiteit ook voorkomen dat overmatig bier drinken wordt aangemoedigd.

De HU kent al twee studentencafé’s (Het7de en Het Proeflokaal) waar studenten iets kunnen drinken en studentenbijeenkomsten kunnen organiseren, maar waar ook activiteiten van de hogeschool zelf plaatsvinden. Deze bevinden zich weliswaar in HU-gebouwen maar hebben een eigen ingang. Ook bij andere universiteiten zijn er positieve ervaringen met dergelijke initiatieven. 

*Update 1 25-6-2018*
Nils Warsen, voorzitter van het Studentenoverleg van Natuur- en Sterrenkunde reageert per mail verheugd op de aangekondigde vervanging van "de immens populaire Vagant". Hij dankt de medewerkers van Vastgoed en Campus. "Dit besluit past duidelijk bij de nieuwe koers van de Universiteit Utrecht, waarin een fijne verblijfsomgeving voor studenten en medewerkers centraal staat. Uiteraard hopen wij van harte dat deze nieuwe weg wordt voortgezet, zodat in de toekomst gebruikers vaker worden betrokken bij de ontwikkeling van de campus, en zodat er ruimte komt voor meer spontane initiatieven zoals een studentcafé."

*Update 2 25-6-2018*
In een vergadering van de U-raad zei collegevoorzitter Anton Pijpers maandagmiddag dat het universiteitsbestuur zich nog niet wil vastleggen op een nieuwe locatie voor De Vagant. De informatie waar DUB over beschikte, gaf aan dat het Princetonplein zou worden aangemerkt als toekomstige locatie. Het universiteitsbestuur benadrukt dat ook andere plekken mogelijk zijn.

Advertentie