Nieuwkomer Student & Starter met één zetel in gemeenteraad

Student & Starter voerde de afgelopen weken uitgebreid campagne op onder meer de Drift en op de fietsroutes naar De Uithof.

D66 wordt met 13 zetels de allergrootste in de gemeenteraad van Utrecht. De nieuwe partij Student & Starter debuteert met één zetel.

GroenLinks zakt van 10 naar 9 zetels. Grote verliezer in Utrecht is de PvdA. De partij had 9 zetels en heeft er nu nog slechts 5. De VVD eindigt op 5 zetels, de SP op 4 en het CDA zakt naar 3 zetels. De ChristenUnie krijgt er een zetel bij en komt uit op 2.  

Nieuwkomers Student & Starter en Stadsbelang Utrecht halen ieder 1 zetel. Lijsttrekker Steven Menke hoopte op misschien wel 3 zetels maar laat op Facebook weten toch tevreden te zijn.

 

 

In Delft, Groningen en Amsterdam deden ook studentenpartijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Delft haalde STIP (Studenten techniek in politiek) een grote overwinning door te stijgen van 3 naar 4 zetels in de raad

Ook in Groningen wonnen studenten aan invloed in de gemeenteraad. De partij Student en Stad ging daar van 1 naar 2 zetels. In Amsterdam deden studenten het minder goed. De nieuwe jongerenpartij Nieuwe Amsterdamse Toekomst (NAT) haalde 0 zetels. 

Drie UU-studenten én een recent afgestudeerde gaan de gemeenteraad in (als niet later blijkt dat ze gepasseerd worden door een partijgenoot met voorkeursstemmen). Dit zijn Steven de Vries (GroenLinks), Queeny Rajkowski (VVD), Maarten van Ooijen (ChristenUnie) en Steven Menke (Student & Starter). DUB maakte onlangs een lijst van UU’ers die meededen aan de verkiezingen.

Hieronder de voorlopige uitslag van de verkiezingen. Vrijdag wordt definitieve verkiezingsuitslag bekendgemaakt. Dan weten we ook hoe in de stemlokalen in De Uithof werd gestemd. 

Advertentie