Nog geen duidelijkheid over daders bommelding Janskerkhof

Het was opvallend dat dezelfde melding bij meerdere onderwijsinstellingen werd gedaan. Niet alleen in Utrecht, maar ook bij internationale scholen in Maastricht, Eindhoven, Den Haag en Haren werden meldingen gedaan. En ook Hilversum en Leeuwarden moesten onderwijsinstellingen worden ontruimd.

De vraag is of het om een gecoördineerde actie ging. Daar is de politie nog mee aan de slag. “We zijn nog volop bezig met het onderzoek”, vertelt politiewoordvoerder Dennis Janus. “Er is nog geen beeld van een dader of een groep daders.”

In alle gevallen ging het om een loos alarm. Het is ook nog niet duidelijk wat de reden is van de meldingen. De daad kan voor de dader(s) wel gevolgen hebben. In het wetboek van strafrecht staat voor een dergelijke daad een gevangenisstraf van maximaal zes jaar of een geldboete van maximaal 82.000 euro. Uiteindelijk bepaalt de rechter de precieze strafmaat.

In Utrecht werden het gebouw van de HKU en het onderwijsgebouw van Rebo aan het Janskerkhof ontruimd. Het gebied werd afgezet en de EOD ging het pand van de HKU binnen om het explosief op te sporen. Na een tijdje buiten te hebben gestaan, mochten de medewerkers en studenten om 14.30 uur weer het gebouw in.
 

Advertentie