'Offer desnoods een Vici-beurs voor jonge wetenschappers'

NWO gebouw in Den Haag. Foto: Flickr cc

NWO lijkt haar jonge wetenschappers te vergeten, schreven drie jonge onderzoekers aan het begin van de zomer in een opiniestuk op ScienceGuide. Het ging over de Rubicon-beurzen, waarmee recent gepromoveerde wetenschappers buitenlandervaring kunnen opdoen.

Onderzoeksfinancier NWO trekt elk jaar zo’n zeven miljoen euro uit voor deze populaire beurzen. Ze gelden als een opstapje naar de prestigieuze Veni-, Vidi- en Vici-subsidies voor meer ervaren wetenschappers.

Drie maanden
Maar in de coronacrisis krijgt een deel van deze onderzoekers zijn werk niet af, zeggen de schrijvers. Er zou zo’n 1,5 miljoen euro nodig zijn om alle laureaten drie maanden verlenging te bieden.

NWO kwam de laureaten niet tegemoet, is de portee van het artikel. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben nu schriftelijke vragen gesteld aan de minister: kan er niet iets op gevonden worden?

Offer desnoods één Vici-beurs voor zeer ervaren wetenschappers, opperen ze. Die bedraagt immers precies 1,5 miljoen euro. Dan zouden de jonge wetenschappers uit de brand zijn geholpen.

Niet schuiven
Maar NWO kan niet zomaar een Vici-beurs schrappen, zegt een woordvoerder. De onderzoeksfinancier kan niet met budgetten schuiven, omdat het geld ‘geoormerkt’ is: het is specifiek voor bepaalde subsidies bestemd.

De regeringspartijen snappen dit ook. Als dit inderdaad het probleem is, schrijven ze, kan de minister NWO dan toestemming verlenen om toch met geld te schuiven? Of zelf de portemonnee trekken?

Advertentie