Omstreden hoogleraar KNO gaat zich weer concentreren op wetenschap

Hoogleraar Wilko Grolman van het Universitair Medisch Centrum Utrecht zal zich toeleggen op zijn wetenschappelijk werk en de daaraan verbonden patiëntenzorg. De vorig jaar in opspraak geraakte hoogleraar komt niet terug als afdelingshoofd van de KNO-afdeling.

Dat staat in een persbericht op de site van het ziekenhuis. Grolman kwam in november in opspraak na een uitzending van het programma Zembla. In die uitzending werd de afdeling verweten twee dodelijke incidenten verzwegen te hebben voor de inspectie voor de Gezondheidszorg. Bovendien zou er een angstcultuur op de afdeling heersen.

Het afdelingshoofd werd toen op non-actief gesteld. Nu keert Grolman terug, maar niet als leidinggevende. De arts-assistenten hebben aangegeven geen vertrouwen meer in hem te hebben als opleider. Het ziekenhuis constateert dat "de ambitieuze en strenge, maar integere stijl van leidinggeven resultaat heeft geboekt en veel respect heeft afgedwongen, maar ook weerstand opwekte". Het ziekenhuis vindt het nu tijd voor een ander type leiderschap, waarbij "verbinding centraal staat".

Grolman wordt door het UMCU geroemd  als een uitstekend specialist voor zijn patiënten en als hoogleraar die in de otologie (oorheelkunde) nationaal en internationaal een belangrijke bijdrage levert aan het onderzoek.

Het UMCU heeft nu met de hoogleraar afgesprokendat hij snel weer aan de slag zal gaan als onderzoeker, begeleider van promovendi en in de patiëntenzorg.   

Tags: umc utrecht

Advertentie