Omstreden lustpilpromotie vindt alsnog doorgang

Screenshot uit een promotievideo van Emotional Brain, het bedrijf uit Almere dat lustpillen ontwikkelt.

Farmacoloog Jos Bloemers is afgelopen woensdag alsnog gepromoveerd op zijn onderzoek naar een lustpil voor vrouwen. Zijn promotie was eerder uitgesteld na twijfels over de onafhankelijkheid van zijn begeleiders en van de beoordelingscommissie.

Het tv-programma Zembla bracht begin september naar buiten dat Bloemers' begeleiders en twee van zijn beoordelaars banden hebben met Emotional Brain, een bedrijf dat lustpillen ontwikkelt. De promovendus zelf bleek wetenschappelijk directeur van dat bedrijf. 

Daarop besloot de Universiteit Utrecht de promotie uit te stellen en een nieuwe beoordelingscommissie samen te stellen, met daarin leden die geen verbintenis met Emotional Brain hebben. Die commissie keurde de dissertatie Sex, Drugs & Dual Control goed waarna Bloemers afgelopen woensdag het doctoraat ontving.

Het proefschrift is in ongewijzigde vorm goedgekeurd, schrijft lustpillenontwikkelaar Emotional Brain in een persbericht dat daags na de promotie verstuurd werd. De wetenschappelijke kwaliteit van de dissertatie zou "nimmer in het geding" zijn geweest.

Advertentie