Ondanks haatzaaien van rector blijft Islamitische Hogeschool Rotterdam open

Foto: Wikimedia / Timelezz

Al jaren doet rector Ahmet Akgündüz van de Islamic University of Applied Sciences Rotterdam (IUASR) radicale uitspraken, bijvoorbeeld over homo’s en Koerden. Toch bleven de opleidingen van deze hogeschool erkend door kwaliteitsbewaker NVAO.

Dat riep veel wrevel op in de Tweede Kamer. Van links tot rechts wilden politieke partijen dat de onderwijsinstelling haar erkenning zou verliezen. Om dit mogelijk te maken werd uiteindelijk de wet gewijzigd.

Doodstraf
Het wachten was toen op een nieuwe aanleiding om de hogeschool op de vingers te tikken. Die kwam eind 2018, toen de rector in een interview onder meer zei dat rebellen tegen de Turkse staat volgens de Koran de doodstraf verdienen en hij tegen de ‘Europese Islam’ fulmineerde. Minister Van Engelshoven noemde de uitspraken ‘verschrikkelijk’.

De IUASR moest afstand nemen van de uitspraken, eiste Van Engelshoven. Bij weigering zou de hogeschool het recht verliezen om erkende diploma’s te verstrekken en zou zij ook geen hogeschool meer mogen heten.

Vlak voor het verstrijken van de deadline zette de hogeschool inderdaad een verklaring op de website, met wat slagen om de arm. Het blijkt genoeg. De verklaring voldoet “naar de letter” aan de vereisten, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Alles wat erin moest staan, stond er ook daadwerkelijk in.

Dus gaat ze de hogeschool niet het recht ontnemen om graden te verlenen. De procedure is afgerond. Het heeft bijna anderhalf jaar geduurd en de minister staat alsnog met lege handen.

Spoed
In de Tweede Kamer was het vooral de VVD die op spoed aandrong. Maar deze procedure vergt grote zorgvuldigheid, antwoordt de minister nogmaals, en dan gaat het nu eenmaal niet veel sneller.

Gezien hun eerdere verontwaardiging is de kans groot dat politieke partijen hier geen genoegen mee nemen en de wet willen aanscherpen.

Advertentie