Zomernieuws: studenten willen wel naar het buitenland, maar gaan niet

Ondertussen deze zomer…

Body: 

We lagen op het strand of klommen in de bergen, we zaten op het terras of liepen door een museum, maar het nieuws ging niet met vakantie. Er is deze zomer veel gebeurd.

We lagen op het strand of klommen in de bergen, we zaten op het terras of liepen door een museum, maar het nieuws ging niet met vakantie. Er is deze zomer veel gebeurd.

Studenten gaan niet naar buitenland…
Studenten wíllen wel naar het buitenland, maar gaan niet. Studentenorganisaties LSVb en ISO bevroegen 109 studenten die overwogen om een poosje buiten Nederland te studeren. Slechts 41 van hen zijn daadwerkelijk gegaan. Veel studenten kunnen het niet betalen of zijn bang voor studievertraging. Daarnaast vinden ze dat de instellingen te weinig informatie geven. 

Drie jaar en tbs voor stekende student
De 23-jarige Utrechtse student die twee Veritasleden neerstak, is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en tbs. Het incident vond begin maart plaats in de buurt van het Ina Boudier Bakker-complex.

Frauderende studenten lopen tegen de lamp…
Frauderen met een uitwonendenbeurs kost studenten steeds meer geld. In 2012 haalde de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) slechts 2,3 miljoen euro terug, nu is dat ruim vijf miljoen euro, meldt Nu.nl. Opvallend genoeg is het aantal boetes gelijk gebleven: het bedrag is zo hoog doordat DUO ook mag terugvorderen van eerdere jaren. Hoe langer de student fraudeert, hoe hoger de boete.

… ook als ze een scriptie plagiëren
Voor je scriptie vijf weken doen alsof je op wereldreis bent, door jezelf in vakantiefoto’s te photoshoppen: oud-student Zilla van den Born van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht kreeg er nogal wat media-aandacht mee. Maar het idee was niet origineel: Merel Brugman van de kunstacademie in Rotterdam deed dit project al twee jaar eerder en spande daarom een rechtszaak aan. Van den Born mocht het idee wel gebruiken, oordeelde de rechter deze zomer, maar ze maakte zich schuldig aan plagiaat doordat zij in haar scriptie ook enkele passages had overgenomen uit het werk van Brugman. Van den Born wuift de commotie weg.

Studentrugbyers op de bar van homoclub
Leden van studentenrugbyvereniging USRS dansten deze zomer met ontbloot bovenlijf op de bar van homocafé Bodytalk. Dat hadden ze beloofd aan de eigenaar die de laatste exemplaren van een kalender van de vereniging had gekocht waar de jongens half ontkleed in waren afgebeeld. Met de opbrengst van de kalender financiert de rugbyclub een buitenlandse trip.

In Texas mag een geweer mee naar college…
Dankzij een nieuwe wet mogen studenten die 21 jaar of ouder zijn straks in Texas een vuurwapen meenemen naar hun onderwijsinstelling. Dit moet hun meer bescherming bieden wanneer ze oog in oog staan met een schutter, meldden verschillende Amerikaanse media. De nieuwe wet komt precies vijftig jaar na een moordpartij op een universiteit in Texas, waarbij meer dan veertien mensen om het leven kwamen.

… en studeren wordt er misschien goedkoper
In de strijd tegen Donald Trump is het misschien niet zo belangrijk, maar Hillary Clinton en haar voormalige rivaal Bernie Sanders willen dat kinderen gratis mogen studeren als hun ouders minder dan 125 duizend dollar per jaar verdienen. Het zou een omwenteling betekenen in het dure Amerikaanse hoger onderwijs.

Internationaliseringsclub EP-Nuffic bestolen…
Een financieel medewerker van onderwijsorganisatie Nuffic moet tien maanden de cel in omdat hij in 2014 anderhalve ton van zijn werkgever achteroverdrukte. Tegen zijn chef zei hij dat het ging om interne overboekingen, terwijl het in werkelijkheid ging om overschrijvingen naar zijn eigen rekening of die van een autobedrijf. Hij had ook al een eerdere werkgever opgelicht voor een ton. Van het geld betaalde hij zijn huurschuld af, richtte hij zijn huis in en kocht hij twee BMW’s, een Volkswagen Passat en een Audi A6.  

… en Zweedse onderwijsminister dronk te veel wijn
De Zweedse minister van hoger onderwijs Aida Hadzialic is afgetreden. Tijdens een avondje uit dronk ze twee glazen wijn en stapte enkele uren erna in de auto. Hadzialic verkeerde in de veronderstelling dat er voldoende tijd tussen zat om de alcohol te verwerken. De 29-jarige minister noemde het rijden onder invloed “de grootste fout van haar leven”. Zweden voert een heel strikt beleid op alcohol in het verkeer: de straf varieert van een boete tot een half jaar celstraf.

Groningen stuurt geen tweedejaars meer weg…
Vlak voor de zomer paste de ene na de andere universiteit en hogeschool het bindend studieadvies aan. Ze moesten wel, na uitspraken van onderwijsrechtbank CBHO. Ook de Rijksuniversiteit Groningen heeft dat nu gedaan: wie in het eerste jaar 45 van de zestig punten heeft behaald, is over de streep. Geen verdere toeters en bellen meer. Wie volgt?

… en de Tweede Kamer wil goedkopere tweede studie
Opeens maakte de Volkskrant er voorpaginanieuws van: studenten moeten soms duizenden euro’s betalen voor een tweede studie. Geen wonder dat ze er minder zin in hebben. Na jarenlange rechtszaken en talloze beloftes van ‘transparantie’ wil de Tweede Kamer nu dat minister Bussemaker paal en perk stelt aan de vreemde verschillen: waarom zou een opleiding aan de ene universiteit duizenden euro’s meer moeten kosten dan aan de andere?

Even checken, dat onderzoek…
Moet elk onderzoeksproject vernieuwend en cutting edge zijn? Nee, soms moet iemand even checken of al die opzienbarende proefjes wel goed zijn uitgevoerd. In de psychologie bleef minder dan de helft overeind. Onderzoeksfinancier NWO trekt nu drie miljoen euro uit voor de broodnodige replicatie van belangrijke onderzoeksuitkomsten.

… en zet dan de data online
NWO wil ook dat wetenschappers hun data toegankelijk maken voor vervolgonderzoek van anderen. Voortaan moeten ze daar rekening mee houden als ze subsidie aanvragen. Ze moeten allemaal uitleggen hoe ze dat gaan doen, al gaat dit niet de doorslag geven bij het toekennen van de beurzen.

Turkse wetenschappers in het nauw…
Na de mislukte staatsgreep in Turkije voert premier Erdogan een heksenjacht. Tienduizenden mensen zijn gearresteerd of ontslagen omdat ze de staat zouden ondermijnen. Ook wetenschappers en studenten krijgen het zwaar te verduren: sommige moeten terug naar Turkije komen of mogen niet meer naar het buitenland.

… maar ze krijgen steun
De internationale gemeenschap kijkt met verbijstering naar de jacht op onder meer wetenschappers en studenten. Nederlandse universiteiten steunen hen, schrijven ze. Ook de hogescholen spreken hun afschuw uit. Turkije maakt deel uit van het Erasmusnetwerk van universiteiten en hogescholen in Europa en buurlanden.

… of valt het wel mee?
Overigens constateerde NRC Handelsblad dat de ophef misschien wat overdreven en voorbarig was. Volgens de krant had een paniekerige ogende tweet van de Utrechtse rector Bert van der Zwaan alle instellingen in de actiemodus gezet. Gevallen van teruggestuurde wetenschappers zijn niet bekend.

Facebook Twitter Whatsapp Mail