Onderzoek naar toelating buitenlandse artsen

Nederland maakt het buitenlandse artsen misschien wel te moeilijk om hier aan het werk te gaan. Minister Schippers van Volksgezondheid gaat de procedure daarom ‘grondig’ onderzoeken, meldt dagblad Trouw vandaag.

Artsen van buiten de Europese Unie komen in Nederland amper aan de bak, bleek eerder uit onderzoek van de Utrechtse wetenschapper Paul Herfs. Slechts 15 procent van de artsen, meestal vluchtelingen, lukt het om in Nederland aan het werk te gaan. De hoge uitval wordt vooral veroorzaakt door de zware taaltoets waar zij zich amper op kunnen voorbereiden. Dat probleem werd al in 2009 aangekaart door Herfs.

De grote uitval zorgt niet alleen voor veel persoonlijk leed onder de betrokken artsen, maar het kost de Nederlandse staat ook geld. Een complete geneeskundestudie is namelijk vier keer duurder dan de aanvullende opleiding van buitenlandse artsen.

Nu vindt ook minister Schippers dat goede medici makkelijker aan de slag moeten kunnen in Nederland. Ze zal de gehele toelatingsprocedure daarom grondig gaan evalueren.

Advertentie