Onderzoekers kunnen aan de slag met Utrechts deelfietsenproject

Foto: Willem Mes

Het Deense bedrijf Donkey Republic zal vanaf dit voorjaar de 700 oranje rijtuigen aanbieden in de stad Utrecht en mogelijk ook in naburige gemeenten. De fietsen kunnen met een app gehuurd worden en hoeven niet te worden teruggebracht naar een vaste stallingsplek. Hierdoor moet reizen naar het Utrechts Science Park “sneller” en “flexibeler” worden, aldus de gemeente. Donkey Republic biedt dergelijke systemen al aan in veertig andere Europese steden.

UU-onderzoekers zullen samen met onderzoekers van de hogeschool Windesheim het deelfietsengebruik gaan volgen. Dit gebeurt in het kader van het landelijke onderzoeksprogramma ‘Smart Cycling Futures’ dat zich richt op het vergroten van fietsgebruik in Nederlandse steden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de experimentele en praktijkgerichte onderzoeksvorm van een ‘living lab’. De onderzoekers leren van het project dat wordt onderzocht en kunnen het project gaandeweg ook bijsturen.

Dit voorjaar sprak DUB met hoogleraar en projectleider Rob Raven over het plan. “Heel Nederland fietst, maar het fietsen mist structurele aandacht”, zei Raven toen. “Eigenlijk weten we heel weinig van fietsers en het fietsen. Hoe kan dat?”. De hoogleraar vertelde dat bij de opzet van het Utrechtse project al geleerd is van de Amsterdamse ervaringen. In de hoofdstad werd geklaagd over rondslingerende fietsen na het introduceren van deelfietssystemen.

 

Tags: verkeer | deelfiets | fiets

Advertentie