Ook een gratis of goedkoop boek scoren in Utrecht?

Educatorium

In de kantine van het Educatorium staan meerdere houten huisjes. Eén van deze huisjes is een kleine bibliotheek. Er staat een tafel om aan te werken en aan de muur hangen groene kastjes met boeken. Deze boeken mag je gratis meenemen.Gratis studieboeken

In het Van Unnikgebouw staan bij de liften twee metalen kasten vol met boeken. Die mag je gratis meenemen. Het is gaat hier niet om lichte literatuur, maar om oude studieboeken. Ook in het Martinus J. Langeveldgebouw kun je naast de receptie een kast met gratis studieboeken vinden. Let ook op als je naar de UB gaat: daar worden regelmatig gratis boeken aangeboden.


Minibieb

Door de hele stad hangen kastjes met boeken. Sommigen hangen aan de voorkant van een huis, anderen staan in een park. Dit zijn de minibiebs. Uit deze openbare boekenkastjes kun je een boek meenemen en er eventueel ook één achterlaten voor een ander.


Boekspots

Een inmiddels bekend punt in de stad is de openbare boekenkast in Hoog Catharijne. Als je het station uitloopt en winkelcentrum Hoog Catharijne betreedt, kom je langs de boekspot. Op het raam staat de naam in grote plakletters. Binnen vind je kasten met verschillende soorten boeken, waarvan Nederlandse boeken de meeste ruimte innemen. Ook kun je hier boeken kwijt waar je op uitgekeken bent. Dit is niet de enige boekspot in de stad. Bibliotheek Lek & IJssel heeft samen met een aantal anderen in twee buurthuizen in Overvecht en het provinciehuis een aantal openbare boekenkasten neergezet.

Kringloopwinkels

Books 4 life is net iets anders dan een gemiddelde kringloopwinkel. Deze winkel aan de Kromme Nieuwegracht die gerund wordt door vrijwilligers, richt zich onder meer op de verkoop van tweedehands boeken. De opbrengst gaat naar een goed doel.

In het centrum en ver daarbuiten zitten verschillende kringloopwinkels. De meeste daarvan hebben boeken, maar De Arm heeft zowel in hun winkel aan de Oudegracht (naast Kytopia) en in het kringloopwarenhuis op Hoograven meerdere kasten staan.

DUB heeft natuurlijk niet alle minibiebs en boekspots gevonden. Weet jij ook nog een plek waar je gratis of goedkoop aan boeken kunt komen in Utrecht? Laat het weten in een reactie onder dit artikel of mail de redactie. We vullen de kaart dan aan met jouw tip.

Hieronder vind je alle locaties in een interactieve kaart:

 

 

Advertentie