Ook in Groningen geen tentamens door ict-storing

Afbeelding: Pixabay

In de tweede coronagolf worden tentamens weer op grote schaal online afgenomen. Dat betekent dat soms wel duizenden studenten tegelijk moeten inloggen bij hun digitale leeromgeving.

Onacceptabel
Aan de Rijksuniversiteit Groningen ging dat gistermiddag mis. De digitale leeromgeving raakte overbelast terwijl honderden studenten tentamen moesten maken. Onder meer rechten- en economietentamens werden afgelast.

Het is niet de eerste storing, schrijft universiteitsblad UKrant. Vorige week lagen de systemen ook al plat, al gingen de tentamens toen uiteindelijk wel door.

De Groninger Studentenbond baalt ervan. “Het is onacceptabel dat na meer dan zeven maanden de servercapaciteit het niet aankan en dit nog steeds niet in orde is”, stelt voorzitter Marinus Jongman in een persbericht. “Dit is de basis van online onderwijs en zelfs dat gaat niet goed.”

Proctoringsoftware
Vorige maand legde een grote ict-storing de systemen van de Universiteit van Amsterdam plat. Duizenden studenten misten toen hun online tentamen. De universiteit maakte later bekend dat de storing werd veroorzaakt door capaciteitsproblemen bij het Amerikaanse surveillancesoftwarebedrijf Proctorio. Inmiddels is de UvA met Proctorio in gesprek over oplossingen, meldt Folia.

De Erasmus Universiteit Rotterdam moest onlangs nog tientallen tentamens ongeldig verklaren na softwareproblemen met het Nederlandse programma ProctorExam.

Advertentie