Ook grootschalig UU-onderzoek naar Uithofvoorzieningen

Het onderzoek van Studentenunie Vidius loopt vooruit op een grootschalig onderzoek naar voorzieningen in De Uithof van woonbesturen, universiteit, gemeente en Utrecht Science Park. Maar wanneer dit onderzoek wordt gehouden, is nog niet duidelijk.

Gisteren is studentenunie Vidius samen met de Jonge Socialisten en met steun van de Utrechtse PvdA een onderzoek gestart naar voorzieningen in de buurt van studentenhuizen in de hele gemeente Utrecht. Ook is er een petitie te tekenen om een goedkopere en grotere supermarkt plus drogist in De Uithof te krijgen. Vidius-voorzitter Harm de Jong hoorde vorige week dat de Universiteit Utrecht, de stichting Utrecht Science Park, de gemeente Utrecht en de woonbesturen van De Uithof een grootschalig onderzoek naar voorzieningen voorbereiden. “Ik vind het vreemd dat we daar niet bij betrokken zijn. Met dit onderzoek willen we niemand in de wielen rijden, maar we willen wel Vastgoed & Campus van de universiteit een duwtje in de rug geven om vaart te zetten achter dat grootschalige onderzoek.”

Onder Casa Confetti
Zo’n onderzoek naar de behoeftes is nodig, zegt De Jong: “Op dit moment moeten de bewoners in De Uithof zo’n 2,5 kilometer fietsen naar een betaalbare supermarkt met een redelijk assortiment. Op een plek waar zoveel studenten wonen en dagelijks duizenden mensen werken en studeren, zou je wel wat anders verwachten.” De Spar in De Uithof volstaat volgens De Jong niet. “Veel studenten vinden de Spar te duur. Het is meer een winkel waar medewerkers en studenten overdag even snel een broodje of drankje halen.”

De Jong denkt ook een locatie te weten voor zo’n betaalbare supermarkt met een redelijk assortiment. “Tussen Rijnsweerd en De Uithof, richting de snelweg. Alleen is de gemeente geen voorstander van wijkoverstijgende activiteiten.” Nog een betere locatie is volgens De Jong De Uithof zelf. “De begane grond van Casa Confetti zou een perfecte plek zijn voor een leuke supermarkt. Betekent wel dat de gemeente het bestemmingsplan moet wijzigen.” Vidius wil ook een drogist. “Dat is een trucje”, geeft De Jong toe. “Een grote supermarkt heeft zelf al drogisterijartikelen in huis.”

De Spar
Ondernemer Erwin Binneveld van de Spar in De Uithof vindt het jammer dat Vidius op deze manier aandacht vraagt voor hun wensen. “Ze hadden ook alle partijen bij de universiteit kunnen benaderen om te overleggen wat er allemaal mogelijk is.” Binneveld tovert zijn Spar binnenkort om in een Spar University, met een andere look and feel en de mogelijkheid om altijd zonder caissière af te rekenen. Ook is hij naar eigen zeggen met de Universiteit Utrecht in gesprek om zijn Hema in De Uithof uit te breiden met een drogisterij.

Hij weerspreekt de opmerking van De Jong dat de Spar te duur is. “Dat horen we al jaren. Maar de feiten zijn: we zitten 3 tot 5 procent boven de prijzen van de Albert Heijn en met de A-merken op hetzelfde niveau. En onze to-go-artikelen zijn 42 procent goedkoper dan AH to go.” Volgens Binneveld is het tekenend dat de campussen van Amsterdam en Rotterdam met zijn Spar in zee gingen en dat hij ‘won’ van grote supermarkten. “Je kunt prima je dagelijkse boodschappen bij ons doen. We hebben 8000 tot 9000 artikelen.” Hij vraagt zich af waarom Vidius de petitie start. “Misschien is het een manier van de PvdA om meer zieltjes te winnen. Prima, maar dan moet je wel de juiste vergelijkingen maken.”

Het grootschalige onderzoek van de universiteit moet de basis gaan vormen voor een visie op het voorzieningenniveau in De Uithof. Donderdag op DUB een achtergrondverhaal met ondernemers in De Uithof en directeur Floris de Gelder van het Utrecht Science Park: “Het ontbreekt de universiteit aan een visie als het gaat om leefbaarheid, voorzieningenniveau en detailhandel.”

Advertentie