Ook in hoger onderwijs honderden wachtwoorden op straat

Body: 

Van honderden medewerkers en studenten van de UU ligt het wachtwoord op straat. Hackers hebben eenvoudig toegang tot bijvoorbeeld het LinkedIn-account van deze mensen, tenzij de gebruikers hun wachtwoord veranderen.

Dat blijkt uit een zoekmachine van leaked accounts die online is gezet. Je kunt je eigen e-mailadres intikken om te kijken of het de afgelopen jaren is buitgemaakt bij een hack van diensten zoals LinkedIn, LexisNexis, Twitter en Dropbox.

Als je e-mailadres inderdaad in handen is gevallen van hackers, dan zie je als bewijs de eerste twee tekens van je wachtwoord gevolgd door een reeks sterretjes. Dat hoeft uiteraard niet het wachtwoord te zijn van je e-mailadres, maar de maker van de site waarschuwt dat veel mensen één wachtwoord jarenlang op meerdere plaatsen gebruiken.

Op de site kun je ook hele ‘domeinen’ intikken. Wie bijvoorbeeld students.uu.nl of uu.nl intikt, krijgt de melding dat er veel accounts zijn gevonden. De eerste vijfhonderd worden (half geanonimiseerd) opgesomd, met daarachter de eerste twee tekens van hun wachtwoord.

Het devies: verander regelmatig het wachtwoord van je e-mailadres en andere belangrijke accounts. Gebruik ook niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts, anders kunnen kwaadwillende hackers opeens overal bij.

Het blijft opletten. Mensen geven soms per ongeluk hun wachtwoord weg of klikken op besmette bijlages van onbekende afzenders. Vorig jaar waarde het internetvirus Wannacry rond en werden, ook in het hoger onderwijs, computers gegijzeld.

Facebook Twitter Whatsapp Mail