Utrechtse studenten en docenten houden voet bij stuk
Oorverdovend fluitconcert tegen de onderwijsbezuinigingen
“Onderwijs is de ruggengraat van een democratische samenleving,” verklaarde hoogleraar Ingrid Robeyns van WOinActie tijdens haar toespraak. “Deze bezuinigingen raken niet alleen de kwaliteit van onderwijs en onderzoek, maar ook de rechtsstaat zelf.”
Robeyns schetste een scherp beeld van de impact die de bezuinigingen zullen hebben en zei dat er mogelijk stakingen komen als deze niet van tafel gaan. “De regering Wilders lijkt te denken: hoe minder kritisch opgeleide burgers, hoe beter. Dit is een rancuneuze aanval op de instituties van de democratie en de rechtsstaat, passend binnen een autoritaire bestuursstijl die beter past bij hun politieke visie”, betoogde ze.
Volgens haar zijn de bezuinigingen niet alleen onnodig, maar ook onwenselijk en niet legitiem. “Het is een bewuste keuze om belastingverlagingen voor buitenlandse aandeelhouders te bekostigen door op het onderwijs te korten. Dat raakt de kern van onze democratie.”
Luuk Bruinen, voorzitter van studentenunie Vidius, sprak de menigte ook toe. “Onze stemmen hebben Den Haag bereikt: de langstudeerboete lijkt van tafel. Maar dit is nog geen overwinning. De strijd gaat door zolang deze miljardenbezuiniging blijft staan”, benadrukte hij. Zijn woorden werden met gejuich ontvangen toen hij opriep tot actie: “Wij accepteren geen verraad van onze toekomst. Samen fluiten we dit kabinet weg, want wij zijn de toekomst en niemand krijgt ons klein!”
De demonstranten verzamelen op Janskerkhof. Foto: Phine Hazelbag
Een lange adem
Vertegenwoordigers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) waren aanwezig als organisatoren bij het protest. Bestuurslid Douwe van de Zweep onderstreept dat het protest deel uitmaakt van een landelijke actie. Bij verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland was er een fluitconcert te horen. “Dit beleid is niet alleen schadelijk voor studenten en docenten, maar ook voor de maatschappij en economie als geheel. Wij blijven actievoeren tot elke bezuiniging van tafel is,” verklaarde hij. Hij benadrukte dat dit waarschijnlijk een traject van de lange adem is. “Maar het is een signaal van breed gedragen frustratie: deze bezuinigingen moeten stoppen.”
Hoop op oppositiepartijen
Morgen stemt de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting en dat kan bepalend zijn voor het toekomstige nationale beleid van het hoger onderwijs. De hoop ligt bij de oppositie die zich blijft verzetten tegen de bezuinigingen en de compromissen die het "monsterverbond" CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 maken met de regerende partijen, waardoor slecht een deel van de bezuinigingen van tafel gaan. Gisteren waren ze nog steeds aan het onderhandelen. D66 was er aanvankelijk ook bij maar stapte uit het overleg. Robeyns sloot haar betoog als volgt af: “We hopen dat de oppositiepartijen zich realiseren waar ze aan meewerken.”
NSC wordt op het matje geroepen door de demonstranten. Foto: Phine Hazelbag